Elitdomare misstänks i spelskandal

Har blivit avstängd av förbundet ’Vi ser mycket allvarligt på det här’

Foto: BILDBYRÅN
Har polisanmält Misstankar om oegentligheter kring en ligamatch i december skakar Sverige. Svenska Spel har upptäckt ”avvikande vadslagningsmönster” under den aktuella matchen, och tillsammans med Svenska Basketbollförbundet har de lämnat in en polisanmälan till Riksenheten för korruption.
SPORTBLADET

Basket-Sverige skakas av en misstänkt spelskandal.

Sportbladet kan nu avslöja att den person som stängts av är en erkänd domare.

– Vi ser mycket allvarligt på det här, säger förbundets ordförande Hans von Uthmann.

Basketligan skakas av en misstänkt spelskandal. Svenska Basketbollförbundet och Svenska Spel har tillsammans lämnat in en polisanmälan till Riksenheten för korruption efter misstankar om oegentligheter i samband med en ligamatch i december.

– Jag har aldrig varit med om att vi polisanmält förut, så vi ser mycket allvarligt på det här. Det är superviktigt att alla som håller på med basket vet att det är en ren sport, säger förbundets ordförande Hans von Uthmann.

”Är individer”

En person har nu stängts av efter att Svenska Spel upptäckt ”­avvikande vadslagningsmönster” under den ­aktuella matchen.

– Det är hela händelsen runt matchen som vi anmält och där har den här personen förekommit. Det enda jag kan säga är att det inte handlar om ett lag eller en förening utan om enskilda individer, säger von Uthmann.

Granskas av åklagare

Enligt flera uppgifter till Sportbladet handlar det dock om en erkänd domare. Uthmann vill inte kommentera uppgifterna men det ska finnas ett samband mellan de nya misstankarna och en tidigare incident där en domare stängdes av för ett grovt administrativt fel under en match i december.

Basketligan skakades av en spelskandal även 2007. Då gick det aldrig så långt att fallet polisanmäldes.

– Förbundet utredde men fick inga fakta som man kunde gå på. När vi har något konkret att ta på så agerar vi omedelbart och det tycker jag att vi har visat här, säger Uthmann.

Fallet ligger nu hos åklagaren Nils-Erik Schultz som anser att materialet är tillräckligt intressant för att titta närmare på.

Sportbladet har varit i kontakt med domaren som inte velat lämna någon kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM