Det blir ett slutspel utöver det vanliga

Malin Wahlberg: Så slutar kvartsfinalerna

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Drakar, vikingar och kungar har väntat i 156 dagar.

Nu ska de släppas lös.

Slutspelet är här och det kommer att bli något utöver det vanliga.

Sportbladets Malin Wahlberg.

Efter 156 dagar, 198 matcher och en spelskandal är grundserien över. Nu börjar det på allvar.

Och det är mer ovisst än vanligt.

Får mästarna ihop det lagom till slutspelet? Hur illa är seriesegrarnas formsvacka? Kan Kings bryta förlustsviten mot Vikings? Och är det dags för Uppsala att bryta förbannelsen och ta sitt första SM-guld?

Frågorna är många. Svaren får vi snart. Låt oss spekulera lite så länge.

Som vanligt i Norrköping

Norrköping Dolphins har strulat en hel del under säsongen. Det har varit sparkade spelare, interna stridigheter och riktiga plattmatcher.

Allt som vanligt hos mästarna med andra ord. Man behöver inte gå längre tillbaka än förra säsongen för att hitta ett ganska identiskt exempel. Norrköping sparkade spelare, stred internt och gjorde några riktiga plattmatcher. Ändå stod Dolphins där med SM-bucklan i slutändan.

Om det räcker hela vägen den här gången vet jag inte. Jag vet bara att jag inte vågar räkna bort dem. Kvartsfinalserien mot anfallsgalna Borås kommer att bli en stenhård kamp, men Norrköping utnyttjar livlinan och räddas av hemmaplansfördel.

Tidigare i veckan åkte Dragons på en rejäl knock av Uppsala som antagligen svider fortfarande och laget har störts av skador. Men ingen behöver ligga sömnlös i Sundsvall. Seriesegrarna kommer att käka upp 08 i tre raka matcher.

Södertälje ställs mot ett Solna som har vunnit alla möten lagen emellan den här säsongen. Om Roope Ahonen kommer tillbaka från sin skada kan de skaka Kings rejält. Men försvarsstarka fjolårsfinalisten ska såklart ta sig till semifinal. Allt annat vore ett misslyckande.

Viskade om guld i oktober

LF har vaknat och går in i slutspelet med sex raka segrar i ryggen. Conor Grace har förstärkt laget, men de får svårt att rubba Uppsala som gjort sin bästa grundserie på 23 år. Coachen Kelly Grant viskade om guld redan på upptaktsträffen i oktober. Om det äntligen kommer i år? Kanske. Men Sundsvall får ändå gälla som guldfavorit tills vidare.

En sak är dock säker. Det kommer att bli ett slutspel att minnas. Ligan har blivit bättre och jämnar för varje år. I år är det tajtare än någonsin. Tre kvartsfinaler kan gå till fem matcher och sluta hur som helst.

Det är bara att spänna fast sig, hålla i och hänga med. På fredag kör vi.

FAKTA

Så slutar kvartsfinalerna:

Norrköping Dolphins-Borås Basket 3-2

Inbördes möten: 2-1

Mästarna har som vanligt strulat en hel del under säsongen. Men sin vana trogen lär de väl vakna i slutspelet. Tveksamt om det räcker hela vägen i år men förbi kvarten tar de sig tack vare hemmaplansfördelen. Ligans mest offensiva lag kommer dock göra allt för att det inte ska bli så.

Uppsala Basket-LF Basket 3-2

Inbördes möten: 3-0

Uppsala har gjort sin bästa säsong sedan 1990 och är en klar utmanare om guldet. Men LF:s form har gått spikrakt uppåt och sex raka segrar talar sitt tydliga språk. Uppsala har vunnit alla tre möten med LF den här säsongen, men två av dem har avgjorts med bara en poäng. Det kommer att bli en rysare, men Uppsala tar hem det.

Sundsvall Dragons-08 Stockholm 3-0

Inbördes möten: 3-0

08 Stockholm får ingen tacksam uppgift. Även om grundseriesegrarna åkte på en rejäl knock mot Uppsala tidigare i veckan och har dragits med en del skadeproblem kommer de enkelt segla vidare till semifinal.

Södertälje Kings-Solna Vikings 3-2

Inbördes möten: 0-3

Solna har tre raka segrar mot Södertälje den här säsongen och det är ingen slump. Om vikingarna får tillbaka Roope Ahonen kan det här bli en riktig rysare. Men med Kenneth Simms och Toni Bizaca tillbaka och hemmaplansfördelen i bagaget tar Kings hem det här efter fem matcher.