”Jag grät glädjetårar när hon sparkades”

Träder fram med sanningen om slavmetoderna

Foto: AP, OUGRIZZLIES.COM
SPORTBLADET

Hon sparkades under mystiska omständigheter för en månad sedan.

Nu träder 15 spelare fram och berättar sanningen om NCAA-tränaren Beckie Francis slavmetoder.

Om hur hon pressade sina spelare till att gå ner i vikt – och hur hon med hårda metoder försäkrade sig om att alla i laget var oskulder.

En jätteskandal i den amerikanska dam-collegeligan i basket har bubblat upp till ytan, efter att ha varit en väl dold hemlighet i flera års tid. Det är Stacey Farrell, spelare i Oakland University, som väljer att träda fram och berätta sanningen för USA Today. Hon kom till laget sommaren 2007 och var lyrisk över att få spela under tränaren Beckie Francis. Men vad hon då inte visste var att allt skulle förvandlas till en mardröm.

”Visst är ni oskulder?”

Samma sommar kallades hon och alla de andra nya spelarna i laget till Francis kontor. De skulle dit för att prata om sina personliga – och lagets – målsättningar inför säsongen, var det sagt.

Så blev det inte.

Francis, djupt troende, inledde mötet med att prata om sin kyrka. Hon ville att spelarna i laget skulle följa med henne på gudstjänst. Och när väl samtalet övergick, för det gjorde det, till det sportsliga fick spelarna en chock. Francis började prata om vad hon kräver och förväntar sig av laget.

Hennes ord, enligt Farrell var:

– Förs och främst, ni umgås inte med herrlaget. Och förresten, ni är oskulder? Visst är ni oskulder? Ni har inte haft sex, eller hur?

Spelarna svarade inte. De var skärrade.

– Vi var 17 och 18 år gamla. Vi visste inte vad vi skulle säga.

Farrell och de andra nykomlingarna vände sig till äldre spelare i laget för att be om råd. Hur skulle de tackla situationen? frågade de sig, och fick svaret:

– Om hon frågar, säg att ni är oskulder. Att ni är kristna. Att ni inte dricker. Att ni inte röker. Att ni inte pratat med killar. Att ni sitter hemma i ert rum och pluggar.

Utvecklade ätstörningar

Beckie Francis sparkades nyligen, efter 13 säsonger i klubben. Klubbens ordförande Gary Russi – som är gift med Francis – har inte velat berätta varför. Men Farrell är inte den enda som trätt fram med sanningen sedan dess. Ytterligare 14 före detta spelare, varav många som väljer att vara anonyma på grund av rädsla, har gått ut i diverse medier och berättat om "mötena".

Tre av dem berättar att Francis:

Varit extremt fixerad vid deras vikt. Till den grad att hon tagit bilder på dem i underkläder, varpå flera spelare utvecklat ätstörningar.

Propagerat för sin religion, försökt tvinga sina spelare att gå i kyrkan och att hon på bussresor spelat upp filmer med kristna budskap.

Gått till personangrepp och trakasserat sina spelare.

– Det är definitivt en bild jag känner igen mig i, säger Stacey Farrell, som tillsammans med flera andra spelare lämnade laget inför säsongen 2010/11.

”Mina studier blev lidande”

En annan före detta spelare, Jenna Bachrouche, som är av muslimsk tro, säger att hon konstant trakasserades för sin vikt trots att hon var långt ifrån överviktig.

– Det tog på krafterna att ständigt försöka undvika henne. Koppla bort hjärnan från allt som pågick. Mina studier blev lidande, säger hon och fortsätter.

– Att ha något som får dig att känna dig så obekväm i dig själv, att någon har det övertaget på dig … det är svårt att greppa. När jag ser tillbaka på det nu så är det helt ofattbart.

Hyllades i pressen

I oktober månad förra året stöttades Beckie Francis av flera medier i Detroit efter att hon gått ut och berättat att hon blev sexuellt utnyttjad av sin numera avlidne pappa, från fyra till 13 års ålder. I april i år tilldelades hon "Pat Summitt Most Courageous Award", för att ha gått ut offentligt med historien.

Dagen hon sparkades från klubben twittrade hon:

”Ser fram emot en ny fas i livet. Gary (ordförande i klubben och hennes man) och jag har pratat om att dra oss tillbaka från basketen. Önskar Oakland all framgång”.

Jenna Bachrouche berättar hur hon reagerade när hon nåddes av beskedet att Francis sparkats.

– Jag grät glädjetårar. Jag var så lycklig och tänkte att nu slipper folk gå igenom samma sak som jag gjorde.

ARTIKELN HANDLAR OM