EM-stjärnan hyllas i USA: ”Passar pefekt”

Jeff Taylors succé i NBA:s sommarliga glädjer Dean

Foto: Julie Jacobson
STARKARE – OCH EN BÄTTRE SKYTT Jeffery Taylor har byggt på sig sju kilo muskler och tränat på sitt medeldistansskott efter debutåret i NBA. ”Det känns jättebra att det ger resultat”, säger han.
SPORTBLADET

Jeffery Taylors sommar ger eko i basketvärlden.

Nu ska succén ge en svensk EM-effekt.

– Det här passar perfekt för det vi vill göra, säger förbundskapten Brad Dean.

Det är 42 dagar kvar till basket-EM, men Jeffery Taylor är redan i högform. Hans starka spel i Summer League i Las Vegas har gett honom en plats i turneringens allstar-femma.

– Det känns jättebra att se. Han har varit en av de allra bästa, säger Brad Dean.

I NBA:s sommarliga deltar rookies, andraårsspelare samt en del veteran­er som kämpar för kontrakt. Taylor snittade 20 poäng, blev internet-hajpad för sina spektakulära dunkar, och ledde Charlotte Bobcats till seger i tre av fyra matcher.

”Kvick och atletisk”

I USA hyllas 24-åringen av experterna.

”Han har den sorts vecka Bobcats hade hoppats på från (superlöftet) Michael Kidd-Gilchrist. Taylor är kvick och atletisk i försvar­et, och avslutar explosivt på kontringar”, skriver ESPN. Taylors kontrakt med Charlotte, som betalar elva miljoner kronor över de två kommande säsongerna, beskrivs som ”ett av NBA:s mest prisvärda”. 

Sports Illustrated kallar Norrköpingssonen ”en solklar NBA-spelare”.

Hemma framför datorn sitter en svensk förbundskapten och myser.

– Det är väldigt kul för mig. Jeff och Jonas (Jerebko) har väldigt specifika roller i sina NBA-lag, men hos oss blir de första- eller andraval i anfallet. Och i sommarlig­an hade Jeff den rollen, som ”go-to-guy”. Det passar perfekt för det vi vill göra, säger Brad Dean.

Landslagsdebut i EM

I EM-laget måste NBA-svenskarna vara aggressiva, kreativa och dra försvar­ets uppmärksamhet till sig – för att skapa lägen för de andra svenska spelarna. Jerebko visade i kvalet förra året att han klarar av den rollen. Taylor gör seniorlandslagsdebut i EM.

– Jeff har alltid varit en rätt försvarsinriktad kille, som spelat i lag där andra haft större utrymme offensivt. Frågetecknet har varit hans förmåga att skapa anfallsspel en-mot-en, och attackera med bollen i sina händer. Men nu ser vi att han har kapaciteten att klara av det både fysiskt och mentalt, säger Brad Dean. 

Den 19 augusti ansluter Jeffery Taylor och Jonas Jerebko till landslagslägret. Den 4 september inleds EM i Slovenien.

Så hyllas Jeff Taylor av NBA-experterna

Jeffery Taylor blev uttagen i ”All-NBA Summer League Team” efter sina insatser i sommarligan i Las Vegas. Så här skriver experterna i de amerikanska medierna.

• Bradford Doolittle, ESPN:

”Jeffery Taylor har varit en av de mest imponerande spelarna i sommarligan. Han har kraftigt förbättrat sin offensiva repertoar efter rookiesäsongen. Och det bästa är att Taylor och rookien Cody Zeller inte bara spelat bra den här veckan, utan att de har utvecklat en lysande kemi på planen.”

• Rob Mahoney, Sports Illustrated:

”Taylor pressade motståndarna med dribblingar, använde sin fysik på kontringar och lyckades överraskande bra som det offensiva förstavalet. Han kommer inte få så här stort ansvar för Bobcats ordinarie lag, men tack vare förmågan att jobba mer effektivt från dribbling (och att avsluta med försvarare kring sig) är han ännu närmare att bli en kvalitativ tvåvägsspelare.”

• Amin Elhassan, ESPN, tidigare assisterande sportchef i Phoenix Suns:

”Jag blev chockad när Taylor föll till andra rundan i draft­en förra året, eftersom han bidrar med så många åtråvärda egenskaper: Utmärkt storlek för positionen, stark kropp, bra fysik, bra känsla och spelintelligens, och en förmåga att sänka hoppskott. Kritiken har varit mot hans tvekan att ta för sig mer offensivt, och att han saknat kreativiteten för att dribbla sig ur trängda lägen. Men i Las Vegas har Taylor tagit till sig kritiken, attackerat korgen hänsynslöst och avslutat med utmärkt fart och styrka. Han har visat förmågan att göra en andra-rörelse när försvaret stoppar hans första attack.”