Blev första öppet homosexuella i NBA

Amerikanen Jason Colins har nu blivit historisk

Foto: AFP GETTY
Jason Collins, i Brooklyn Nets.
SPORTBLADET

Han kom ut som homosexuell och blev hånad.

Nu är han den första öppet homosexuella att få kontrakt i någon av USA:s fyra största ligor.

Jason Collins, 35, har spelat totalt 13 säsonger i NBA, men fick sedan svårt att få ett nytt kontrakt i den amerikanska högstaligan - även fast han själv ville fortsätta spela.

Under våren 2013 kom sedan Jason Collins ut som homosexuell i en intervju i tidningen Sport illustrated. Något som direkt fick stor uppmärksamhet världen över.

Det tog bara några minuter innan han hånades av en annan basket profil och efter bara några timmar blev han också uppringd av Barack Obama.

Först ut - inte bara i NBA

Nu har amerikanen fått ett nytt kontrakt i NBA och är därmed – inte bara den första öppet homosexuella spelaren att få kontrakt i NBA – utan också i de fyra största högstaligorna i hela USA.

35-åringen har tecknat ett 10 dagars kontrakt med NBA-laget Brooklyn Nets.

– Vi behövde en större trupp. Med sin erfarenhet och höjd, kände vi att det var rätt beslut att ge honom ett kontrakt på 10 dagar, säger Nets direktör Billy King enligt ekstrabladet.

"Vi har en inkluderande liga"

NBA-chefen Adam Silver är nöjd över att Collins kommer spela basket på högsta nivå igen.

– Jag vet att alla i NBA-familjen är glada för honom och vi är stolta över att vi har en inkluderande liga, säger Silver.

Collins spelade sin första match som öppet homosexuell natten till måndag, där Brooklyn Nets besegrade Los Angeles Lakers på bortaplan med 108-102.

ARTIKELN HANDLAR OM