Södertälje till SM-final

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

SÖDERTÄLJE. Södertälje Kings är klart för tredje raka SM-finalen.

De regerande mästarna slog ut Uppsala basket efter ett jättedrama.

– En jävla lättnad, säger Martin Pahlmblad.

Uppsala har inte varit i SM-final sedan 1979. Södertälje Kings har varit där de två senaste åren. Men de regerande mästarna var illa ute i den sjunde och avgörande semifinalen. Inför ett fullsatt Täljehallen kopplade greppet om matchen i den andra perioden och ledde med 49-42 i paus. Uppsala kom tillbaka i början av tredje och hade 51-51, men mästarna kopplade ett nytt grepp och ledde med elva poäng inför den sista perioden 69-58.

Dramatiskt slut

Dee Ayuba såg dock till att Uppsala jobbade sig tillbaka i matchen och med halva perioden kvar tog bortalaget ledningen för första gången.

Slutet blev högdramatiskt. Med två minuter kvar ledde Uppsala med fem poäng. Då satte Toni Bizaca sju raka poäng och tog Kings till ledning med 82-80. Uppsala kvitterade till 82-82, men med 33 sekunder kvar satte Martin Pahlmblad en trea till 85-82. Efter det kunde Kings säkra segern och finalplatsen med 87-83.

– Bizzie räddade oss. Vi låg under med sex och han satte en "and one-trea", det är allt jag kommer ihåg. Det var en galen match. De kunde ha gått hur som helst, säger John Roberson.

”Gick fel i försvaret”

– En jävla lättnad. De ledde mycket på grund av mig, jag gick fel i försvaret så det var skönt att få sätta den där trean, säger Pahlmblad.

Mellan Kings och andra raka guldet står nu Norrköping Dolphins som blev klart för final efter 4-2 i matcher mot Borås. Den första finalen spelas redan på torsdag.

– Jag tycker att vi har bra chans. De första två matcherna kommer att avgöra allt, säger Toni Bizaca.

FAKTA

Semifinal 7 i bäst av 7

Södertälje–Uppsala 87–83 (24–23, 25–19, 20–16, 18–25)

Södertälje: Toni Bizaca 25, Martin Palmblad 23, Tobias Borg 14, Mantas Griskenas 12, John Roberson 7, Dino Butorac 6. Uppsala: Liam Rush 22, Oladapo Ayuba 22, Thomas Jackson 10, Keith Wright 9, Stefan Grundberg 9, Axel Nordström 9, Mannos Nakos 6, Olouma Nnamaka 3, Andreas Person 2.

Publik: 1 823.

Södertälje vidare med 4–3 i matcher.