Södertälje Kings vann efter nytt jättedrama

Grinigt efter matchen: ”Firar i ansiktet på mig”

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Södertälje Kings vann den första SM-finalen efter ett nytt jättedrama.

Efter rysaren hettade det till mellan lagens stjärnor.

– Han (John Roberson) firade rakt i ansiktet på mig och det uppskattade jag inte, säger Norrköpings Jermain Horton.

Södertälje Kings avgjorde semifinalserien mot Uppsala efter en riktig rysare i tisdags. I den första SM-finalen mot Norrköping Dolphins blev det ett nytt jättedrama.

Och än en gång var det de regerande mästarna som drog det längsta strået.

– Jag hoppas på en bättre insats på lördag. Vi inte gjorde som vi skulle i dag och det blev onödigt jämt. Det kändes inte riktigt som att det var en finalmatch, det var lite avslaget får vår sida, säger Tobias Borg.

Avslaget var det dock inte under den sista minuten där 20-åringen skulle bli stor hjälte.

Hemmalaget kopplade greppet med klockrent trepoängsskytte och ledde som mest med tio poäng. Men Norrköping kom tillbaka och tog ledningen i den tredje perioden.

”Firade rakt i ansiktet”

Halvvägs in i den sista perioden ledde bortalaget med fem poäng, 77-72.

Med nio sekunder kvar hade Dolphins fortfarande greppet med 81-80 och dessutom inkast vid sidlinjen. Då snodde Borg åt sig bollen, drev mot korgen och blev foulad. Domaren visade osportslig foul och Kings kunde vinna matchen med 85-83.

– Stealen räddade upp det missade straffkastet, så det var skönt att få vinna på det, säger Borg som hade missat chansen att kvittera till 81-81 sekunder tidigare.

Förlusten fick Norrköpings Jermain Horton att se rött. Efter matchen ilsknade han till på John Robersons som firade segern framför fansen. Stjärnorna rök ihop med lagkramter gick snabbt emellan och avstyrde bråket.

– Han firade rakt i ansiktet på mig, och det uppskattade jag inte. Det var det som hände, säger Horton till Folkbladet.

När Sportbladet pratar med honom timmen efter matchen är han fortfarande frustrerad.

– Vi hade matchen. De spelade sitt bästa, men det gjorde inte vi så... I fjärde hade de kontroll över matchen och i slutet vänder de eftersom domaren ändrar sig. Först blåser de foul, men sedan pratar de ihop sig och ändrar till osportslig. Bestäm inte hur matchen ska sluta, han (Edgars Jeromanovs) försökte inte skada honom. Men samtidigt var det vi som gav dem chansen, vi borde inte ha gett bort bollen, säger han.

”Gav bort matchen”

Norrköpings coach Paul Burke var också besviken efter matchen.

– Vi gav bort matchen. Vi hade dem, vi skulle ha vunnit. Det var mentala misstag som gav dem segern. All cred till Tobias Borg som gjorde det väldigt bra. Jag måste se på videon om det är osportslig eller inte, regeln säger att om du är sista försvarsspelare och foular så är det osportslig. Men det är inte därför vi förlorar. Alla vet att vi skulle ha vunnit, Södertälje vet det också, säger han.

Även Kings coach Vedran Bosnic hyllade Borg efter segern.

– Tobbe var som en tiger. Den reflexen är fantastisk, att sno den bollen. Han blir bara bättre och bättre och utvecklas mer och mer varje dag.

Tjafset efter matchen mellan Roberson och Horton tonar båda coacherna ner.

– Jag såg det inte, men jag tror inte att det var något, säger Bosnic.

– Han är lite frustrerad. Men jag tror inte att det var något allvarligt, säger Burke.

Lagen möts igen på lördag i den andra finalen, också den i Södertälje.

FAKTA

Södertälje–Norrköping 85–83 (26–21, 25–25, 14–22, 20–15)

final 1 i bäst av 7

Södertälje: John Roberson 21, Toni Bizaca 21, Dino Butorac 13, Martin Pahlmblad 10, Tobias Borg 8, Mike Joseph 6, Mantas Griskenas 4, Assane Sene 2. Norrköping: Jermont Horton 27, Joakim Kjellbom 24, Edgars Jeromanovs 11, Pierre Hampton 10, William Walker 9, Adnan Chuk 2.