Qatar nekades hijab – lämnar mästerskapet

1 av 3
SPORTBLADET

Qatars basketdamer har dragit sig ur de asiatiska mästerskapen i Sydkorea.

Anledningen är att laget inte tillåtits att spelade med hijab då huvudbonader är förbjudet på internationell nivå.

– Vi måste ta ställning, säger en av spelarna.

Det var inför Qatars öppningsmatch mot Mongoliet som spelarna ombads att ta av sig sina hijabs. När spelarna vägrade slutade matchen innan den hunnit börja – med en seger på WO för Mongoliet.

– Vi måste ta ställningen i den här frågan. Vi är här för att visa det internationella basketförbundet att alla muslimska lag är redo att spela. Vi är medvetna om förbudet mot hijab men vi måste vara här. Vi måste visa alla att vi är redo att spela, men att förbundet inte är redo, sa qatariska landslagsspelaren Ahlam Salem al-Mana enligt The Guardian.

Ett undantag

Det internationella basketförbundet, FIBA, hänvisar till artikel 4.2.2 i regelboken som slår fast att ”huvudbonad, håraccesoarer och smycken” är förbjudet.

Och efter att ha insett att FIBA inte skulle lätta på reglerna inför Qatars andra gruppspelsmatch mot Nepal har landslagsledningen beslutat hoppa av mästerskapen.

Sporten basket är ett av få undantag vad gäller regeln om hijab vid de asiatiska mästerskapen. Bara vid detta års upplaga av mästerskapet har medaljörer inom rodd, triathlon och badminton alla burit huvudbonaden.