Wahlberg: Det är dags för en ny mästare – upp till bevis Uppsala

Södertälje har dominerat.
SPORTBLADET

Tre klubbar har dominerat svensk basket de senaste åren.

Nu är det dags för en ny mästare.

Nu är det upp till bevis för Uppsala och ­Borås.

Sportbladets Malin Wahlberg.

Sundsvall Dragons, Norrköping Dolphins och Södertälje Kings har härskat över basket-Sverige och vunnit två guld var under de senaste sex åren. Inget annat lag har heller varit i final under de senaste fyra.

Nu är det dags för någon ny att kliva fram. Nu är det dags för Uppsala och Borås att ta nästa steg.

Båda lagen nämns som heta kandidater till guldet och målar själva upp sig som favoriter.

Det är två klubbar som har jobbat långsiktigt och kontinuerligt. De största stjärnorna har stannat och lagen har förstärkts med några riktigt vassa spelare.

Borås, som fått behålla James ”JJ” Miller, Chris McKnight och Mike Palm, har plockat in danska, finska och svenska landslagsmän i Adam Darboe, Samuel Haanpää och Christian Maråker.

Uppsala, som i stort sett har fått behålla hela laget, kontrade med att signa EM-kvalets succéspelare Anton Gaddefors på ett fyraårskontrakt.

Men faktum kvarstår, Uppsala har aldrig någonsin vunnit ett SM-guld. Nu ska det spöket jagas bort för gott.

– Det är sista chansen att göra något historiskt i Uppsala för många, säger coachen Kelly Grant.

LF Basket blir mästare – men inte i år

Om det är sista chansen för många i Uppsala är det första för alla i Umeå. Nykomlingen gör sin första säsong i ligan sedan 1998 och kommer att få kämpa hårt för att undvika jumboplatsen.

27 mil norr om Umeå finns ett av ligans mest intressanta lag den här säsongen. Peter Öqvist har återvänt till Luleå för att göra klubben till ett mästarlag igen.

Det kommer LF Basket att bli, men inte redan i år.

För två av de senaste årens tre giganter lär det inte heller bli något guld. Men det vore både dumt och korkat att räkna bort Södertälje från snacket. Laget har tappat guldmakarna John Roberson, Tobias Borg och Martin Pahlmblad men MVP Toni Bicaza finns kvar och Vedran Bosnic misslyckas aldrig med att få ihop ett slagkraftigt Kings.

Just nu känns både Uppsala och Borås som hetare tips till guldet.

Så vilka tar hem det till slut?

Uppsala.