”Är helt sjukt att det gått så långt”

Spelarna tvingas skriva på kontrakt efter skandalen

SPORTBLADET

Basketligan har skakats av en spelskandal de senaste säsongerna.

Nu tvingas alla spelare att skriva på ett kontrakt mot spelfusk.

– Det är helt sjukt att det gått så långt, säger Adam Rönnqvist.

Det var i december 2012 som spelskandalen i basketligan uppdagades. Två domare stängdes av och en förundersökning inleddes. Den lades dock ner, men efter en ny polisanmälan startades en ny utredning som ännu pågår.

Inför årets säsong har alla spelare i basketligan herr och dam tvingats skriva på ett kontrakt där man bland annat lovar att inte spela på matcher i ligan, men också att man måste rapportera allt misstänkt till förbundet.

– Alla har skrivit på det, både spelare, funktionärer och domare. Alla som har något med matchen att göra. Vi tror att det är viktigt att alla är medvetna om att det har förekommit och vi gör det för att vi ska få en rättvis och schyst sport utan misstankar, säger Tävlingsutskottets ordförande Mats Carlsson.

Vad händer om man inte skriver under?

– Då får man inte spela. Det är ett krav för alla och vi kommer att titta så att det är underskrivna i samband med matcherna.

”Drar skam över hela basketligan”

Förbundet har tagit hjälp av Riksidrottsförbundet för att formulera kontrakt och spelarna välkomnar hårdare tag mot spelfusk.

– Jag har inga problem att skriva på något papper. Jag bettar inte över huvud taget. Och om jag bettar så gör jag det på fotboll eller Euroleague, aldrig på mina egna. Det är ett problem så det är bra att man försöker göra något åt det, säger landslagsstjärnan Alexander Lindqvist.

LF Baskets guard Adam Rönnqvist:

– Det är helt sjukt att det gått så långt att vi måste skriva på sådana här avtal. Det borde vara en självklarhet för alla spelare och domare att inte betta på sina egna matcher. De tidigare betting-skandalerna drar skam över sporten och hela basketligan.

Basketligan har premiären i kväll när nykomlingen Umeå tar emot Jämtland.

ARTIKELN HANDLAR OM