”Oh my God – jag känner mig hög”

Första segern på 15 år – då jublas det i Umeå

Foto: VK
SPORTBLADET

Första segern i basketligan på 15 år.

Då jublas det i Umeå.

– Oh my god alltså. Jag känner mig hög, säger Egal Saleman.

Säsongen 1998/1999 fick Umeå Nordics lämna högsta serien på grund av ekonomiska problem. Sedan dess har Umeå inte haft ett lag i basketligan.

Inte förrän nu.

I premiären mötte nykomlingen Jämtland och det blev seger direkt. Matchen svängde men Umeå kopplade ett litet grepp i andra perioden och vann till slut med 96-83.

– Om my god alltså. Det blev en succé! Jag har inte kunnat sova på flera dagar. Jag var sjukt överladdad, kunde inte sätta straffkast och gjorde inget rätt, men det var så jävla roligt ändå. Jag känner mig hög, säger Egal Saleman.

Firar på Max

26-åringen, som spelat i Jämtland, har återvänt till sin hemstad för att få spela med Umeå i högsta serien.

– Umeå har inte spelat i ligan sedan 99 och jag började 2000. Det här är jättekul för basketen i Umeå. Du vet inte hur skönt det är. Jag hade inte sovit något mer om vi hade förlorat. Vi är nöjda som fan, det här ska vi fira. Vi är på Max nu, säger han.

Medan Saleman var övertänd levererade stjärnorna Germain Jordan och Omar Krayem med 22 respektive 27 poäng.

– De betyder jättemycket för oss och skapar mycket. Men de är inte allt. Vi har fler grabbar som kliver in. Det var viktigt att få en bra start. Det här kan avgöra hela ligan, säger coachen Jesper Gustavsson.

FAKTA

Umeå–Jämtland 96–83 (23–21, 20–14, 25–27, 28–21)

Umeå: Omar Krayem 27, Germaine Jordan 22, Emil Salon 15, Kai Williams 13, Egal Saleman 9, Albin Frank 4, Hugh Robinson 4, Richard Blomberg 2. Jämtland: Trevor Gruis 17, Jesper Eliasson 16, Gustav Hansson 13, Tyler Peters 10, Andreas Person 9, Johan Rönström 5, Niklas Larsson 5, Andreas Karlsson 4, Mattias Markusson 4.

ARTIKELN HANDLAR OM