Stjärnan är ute efter revansch

Louice Halvarsson på väg mot comeback

1 av 2 | Foto: ANDREAS BARDELL
SPORTBLADET

Hon har inte spelat basket på ett halvår.

Nu gör en mer komplett Louice Halvarsson comeback – med siktet inställt på EM.

– Jag tänker på det hela tiden och vill ha revansch, säger stjärnan.

Medan övriga landslagssvenskar är i gång med sina säsonger sedan länge har Louice Halvarsson varit kvar på hemmaplan och rehabiliterat sin skadade fot.

Det var i slutet av förra säsongen som stjärnans häl började krångla. Trots det spelade hon sommarens EM-kval med smärta, men sedan dess har det inte blivit några matcher.

Nu är Halvarsson på väg tillbaka. Sportbladet träffade 26-åringen under ett träningspass i Stockholm och snackade mästerskap, revanschssug och comeback.

EM i tankarna

– Jag är redo. Jag känner mig som en 12-åring som bara vill ut och spela. Jag är så sugen att jag kanske blir lite hetsig, men det känns verkligen jättebra nu. Jag behöver bara spela och få tillbaka basketkänslan, säger hon.

Halvarsson har tvingats tacka nej till flera klubbar under skadeperioden. Nu har hon fått ett erbjudande från ungerska topplaget PINKK Pécsi. Där finns sedan tidigare landslagets Ashley Key och så sent som för två veckor sedan blev assisterande förbunds­kapten David Leman ny head coach för klubben.

– Eftersom jag har varit skadad är det en trygghet att känna coachen och kunna prata med honom. Han har sagt att han verkligen vill ha dit mig och att jag kommer att passa i laget. Jag kommer kanske inte att kunna spela 40 minuter direkt, men jag tror att jag kommer in i det rätt fort, säger ”Lollo” som dock väljer mellan Pécsi och en annan europeisk klubb.

Hur långt efter är du på grund av skadan?

– Det är klart att jag hamnat lite efter, men tack vare den bra träning jag fått nu så har det gett mitt själv­förtroende jättemycket. Jag har kört väldig mycket utifrån så jag tror att jag kommer att vara en mer komplett spelare när jag kommer tillbaka.

Halvarsson har drillats av Stefan Pettersson, som tidigare tränat henne i Södertälje, under skadeperioden. Det har inte alltid varit lätt, men motivationen har inte saknats.

– Det har varit lite tungt med rehaben, men efter ett tag hittade jag glädjen. Sedan är det ju EM i sommar, det är det som driver en hela tiden.

Hur mycket tänker du på EM?

– Jag tänker på det hela tiden. Eftersom det inte gick så bra för mig förra sommaren i EM vill jag ha revansch. Att få vara skadefri och känna: ”nu jäklar”. Sedan har vi ett så pass bra lag att man känner att vad som helst kan hända.

Halvarsson skadade handen under mästerskapet i Frankrike 2013 och kom aldrig upp i sin normala standard. När ”den gyllene generationen” i sommar gör sitt andra mästerskap är det inte bara en topplacering som är målet, en OS-plats står dessutom på spel.

”Det är nu det gäller”

– Det är också med i tankarna. Jag tror inte att man får tänka på det för mycket för då kanske det låser sig. Men det är ju nu vi ska göra det, inte om fyra år. Vi har jobbat med den här truppen länge så det är nu det verkligen gäller, avslutar Halvarsson.

FAKTA

Så är statusen på nyckeltrion

Louice Halvarsson

Ålder: 26.

Position: Center.

Klubb: Klubblös.

Status: På väg tillbaka från en långdragen skada. Är en av Sveriges viktigaste spelare och måste leverera i EM.

Elin Eldebrink

Ålder: 27 år.

Position: Guard.

Klubb: Chevakata (Ryssland).

Status: Klubben ligger långt ner i tabellen, men Eldebrink får ta stort ansvar och snittar elva poäng per match.

Frida Eldebrink

Ålder: 27.

Position: Guard.

Klubb: Besiktas (Turkiet).

Status: Laget ligger i mitten av ligan men Eldebrink är viktigaste spelaren och bästa poängplockare med 19 poäng per match. Även i Eurocup har svensken levererat.

ARTIKELN HANDLAR OM