Bacon: ”Jag må vara superstark...”

Salléns gladiator – ”Bullet” – hoppas kunna vända matchserien mot storfavoriten

SPORTBLADET

Sallén blev totalt överkört i den första semifinalen.

Nu hoppas laget på vändning mot favoriten Northland – med hjälp av seriens enda gladiator.

– Jag är väldigt stark, det vet alla om. Men det känns som att jag snarare får fouls och annat emot mig – just för att jag är stark, säger Christy Bacon.

Christy Bacon börjar känna sig som svensk – hon anlände till Umeå redan 2002. För att kunna fortsätta basketkarriären valde hon att byta USA mot Sverige.

– Jag kom knappt ihåg, det var längesen, men det känns som hemma här. Jag har mina vänner, min karriär och mitt liv här, säger Bacon.

– Jag planerade inte att stanna i Sverige så här länge, jag ville bara fortsätta spela basket. Först var jag här på artistkontrakt, sex månader här, sex månader i USA. Då kände jag mig inte hemma någonstans, men nu känns det som jag vill fortsätta bo här.

”Vår sämsta insats”

Det blev tre SM-silver med Luleå och två SM-guld och två silver med Solna Vikings. Inför förra säsongen bytte hon till Sallén och jagar en titel i klubben.

På andra sidan står dock storfavoriten – och regerande mästaren – Northland.

Första semifinalen slutade med storförlust, 42-84.

– Ja, det var absolut för många poäng. Tyvärr hade vi en match där ingenting fungerade, men det händer alla lag. Du går ut på planen och vad du än gör så blir allting bara sämre, det var en sådan dag. Det var vår sämsta insats den här säsongen, säger Bacon.

– Northland är ett fantastiskt lag och det kommer att krävas mycket för att slå dem. Men vi kommer inte spela så illa igen, det är omöjligt.

Sallén hoppas mycket på Bacon, som är en av basketseriens bästa försvarsspelare. För svenska folket är hon dock inte mest känd för sina insatser på basketplanen.

Amerikanskan, som fyller 35 år i dag, medverkar i Gladiatorerna på TV4. Tv-programmet, som spelades in i november, hade säsongspremiär för några veckor sedan.

– Det är kul att vara med där, utmaningarna i programmet är roligast, säger Bacon.

Du fick namnet ”Bullet” – varför?

– Du får fråga dem, jag valde inte namnet. De valde vilka som skulle få bli gladiatorer och sedan gav de oss varsitt namn.

”Spelar ingen roll i Gladiatorerna”

Finns det likheter mellan Bacon och ”Bullet”?

– Ja, absolut, det finns många. När jag tävlar – antingen på basketplanen eller i tv – så är jag mig själv. Det är min personlighet, det är inte så att jag spelar någon roll i Gladiatorerna.

Aggressiv och tuff?

– Folk tror nog att Gladiatorerna bara är underhållning, men så är det inte. Det är klart att det är en show, att det ska vara underhållning – men samtidigt är det ett tävlingsmoment, en mot en. Jag menar, ingen vill förlora. Är du en tävlingsmänniska så ger du allt.

Det är tuffare än vad folk tror?

– Ja, det är mycket tuffare, mycket tuffare. Folk har åkt på alla möjliga skador hela tiden.

Du med?

– Ja, i ett avsnitt när vi körde attackboll så skadade jag min vrist, det var riktigt illa. Sedan föll jag upprepade gånger på mina knän. Mina knän blev väldigt svullna, det fylldes med vatten. Det var hemskt. Jag har fortfarande problem med min vrist, den är inte normal nu, det ser ut som jag har ett tennisboll vid vristen.

– Vi gör inga omtagningar, så allting ni ser är på riktigt. Det som händer, det händer.

”Må vara superstark”

Majoriteten av spelarna i basketligan har koll på att hon är gladiator, hon gör sin fjärde säsong som ”Bullet”. Hon jobbar som personlig tränare och håller sig i bra fysisk form – även om musklerna kan vara en nackdel på basketplanen.

– Jag är väldigt stark, men det vet alla om. Det känns som att jag får fouls och annat emot mig för att jag är stark. Jag tycker inte alls jag får någon extra respekt, i vissa fall är det tvärtom från domarna.

Du har domarna emot dig?

– Ja, ibland. Inte hela tiden, men jag känner inte att jag får någon extra respekt från domarna. Eftersom jag är stark så tittar de extra på mig.

Du började med styrketräning när du var 13 år. Är inte det lite tidigt?

– Jag hade en tränare som fick oss att börja träna. Det finns en myt om styrketräning, att det skulle vara farligt om du börja för tidigt. Men det är inte sant. Så länge du tränar med rätt teknik och jobbar dig uppåt på rätt sätt vikterna så är det inte farligt alls.

– Jag älskar att träna, kanske mer än vad jag behöver. Jag är nog den av de som är bäst tränade i ligan. Jag må vara superstark, men det är för att jag älskar att styrketräna, lika mycket som basket.

Förlust med 42 poäng mot Northland för en vecka sedan. Hur vinner ni ikväll?

– Vi har förberett oss väl den senaste veckan, kollat på vad vi gjorde fel och gjort några förändringar. Det gäller att fokusera på försvarsspelet och vara mer aggressiva.

Hur stora är era chanser?

– Det är svårt för mig att sätta en procent på det, men jag tycker vi har bra chans. Om vi inte tror att vi kan vinna behöver vi inte ens gå ut på planen.

FAKTA

Semifinalerna i basketligan, damer

Northland-Sallén 1-0 i matcher

1/4 Northland-Sallén 84-42

8/4 Sallén-Northland

11/4 Northland-Sallén

13/4 Sallén-Northland

15/4 Northland-Sallén

Umeå-Norrköping 1-0 i matcher

1/4 Umeå-Norrköping 90-61

8/4 Norrköping-Umeå

10/4 Umeå-Norrköping

13/4 Norrköping-Umeå

15/4 Umeå-Norrköping