Norrland fortsatt dominant i slutspelet

Northland och Udominate tog båda andra raka semifinalsegern

Foto: BILDBYRÅN
Northland Luleå har tre chanser på sig att säkra en finalplats.
SPORTBLADET

Det ser ut att bli en hel-norrländsk final i damernas basketslutspel.

Umeå Udominate och Northland Luleå tog varsin bortaseger i sina semifinalserier.

Båda lagen har nu tre chanser att säkra en plats i finalen.

Uppsala-laget Sallén var chanslöst mot serietvåan Northland i den första semifinalen. I den andra matchen orkade man hänga med – i en halvlek.

En ledning i halvtid med tio poäng förvandlades till en förlust med 69-89.

Lagkaptenen och gladiatorn Christy Bacon, var inte nöjd med lagets insats.

– Tredje perioden dödade oss. Vi har inte kontroll över deras guards och de sänker många tuffa skott. Men framför allt kan vi inte bara spela en bra halvlek och sedan tro att det är klart. Vi måste göra 40 bra minuter, annars blir det så här, säger hon till UNT.

Lagkaptenen svarade för 21 poäng men dras med skavanker.

– Men jag har så ont i hälsenorna nu. Jag försöker göra mitt bästa, men det gör ondare och ondare ju längre matcherna går och det är tufft att inte kunna spela som man vill kunna göra.

Efter att hennes Sallén förlorat två raka talar nu för att Northland ordnar finalbiljetten i Luleå Energi Arena på lördag.

– Vi kommer inte att åka dit och ge upp. Det är ”do or die” nu och vi vet att vi kan spela med dem. Vi visade det i en halvlek nu och vi måste ställa in oss mentalt för 40 minuter, avslutar Christy Bacon.

                                                                     ■ ■ ■

Seriesegraren Udominate från Umeå hade inga större problem att besegra tabellfyran Norrköping på bortaplan.

Laget tog tidigt en 11-2 ledning och släppte sedan aldrig ledningen under hela matchen.

Norrköping lyckades krympa avståndet till så lite som två poäng två gånger om men under de sista tre minuterna ryckte favoriterna från Umeå och stor hjälte blev Jessica Nilsson som svarade för åtta poäng på slutet.

Slutsiffrorna skrevs till 53-65 och nu lutar allt mot att det blir ett norrländskt derby i finalen mellan ettan och tvåan i serien.

FAKTA

Sallén–Northland Luleå 69–89 (22–16, 21–17, 10–28, 16–28)

semifinal 2 i bäst av 5

Sallén: Christy Bacon 21, Kadidja Andersson 17, Katarina Andersson 12, Dajana Butulija 9, Matea Tavic 6, Sandra Hansson 2, Malin Edlund 2.

Northland Luleå: Anna Barthold 17, Martina Stålvant 15, Miah–Marie Langlois 14, Josefin Vesterberg 11, Emily Correal 8, Katie Bussey 8, Allis Nyström 7, Tina Trebec 6, Sofia Hägg 3.

Publik: 340.

Northland Luleå leder med 2–0 i matcher.

Norrköping–Umeå Udominate 53–65 (15–21, 12–12, 17–16, 9–16)

Norrköping: Johanna Källman 15, Malin Aasa 13, Tanya Massamba 10, Georgia De Leeuw 6, Sigrun Amundadottir 5, Pernilla Hanson 2, Noortje Joosten 2.

Umeå Udominate: Kladuia Lukacovicova 11, Jessica Nilsson 10, Pamela Blomberg 10, Frida Aili 10, Agnes Nordström 9, Iliaria Zanoni 9, Alessandra Tava 2, Salome Kabengano 2, Mirjana Beronja 2.

Publik: 357.

Umeå Udominate leder med 2–0 i matcher.