– Vi gör något som är historiskt

Uppsala till första finalen på 36 år

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

UPPSALA. Uppsala har inte spelat final på 36 år.

Men efter krossen mot Borås står laget i final mot regerande mästarna Södertälje Kings.

– Det kommer att bli hur coolt som helst, säger Axel Nordström.

Uppsala Basket var guldtippat inför säsongen, men efter att laget slutat sexa i grundserien var det inte många som trodde på förhandsfavoritern.

Nu står laget i final – för första gången sedan 1979.

– Vi gör något idag som är historiskt i Uppsala basket. Det är ofattbart att det tog 36 år, säger coachen Kelly Grant, som inte vågat ta ut något i förskott.

Det var först efter storsegern i den sjätte semifinalen mot Borås som Grant började tänka på final.

– När är finalen? Jag har inte vågat kolla, sa han efter slutsignalen.

”Folk har tappat lite förtroende”

Uppsala kopplade greppet om matchen direkt och gick ifrån till 26-11 i den första perioden. Efter ett makalöst sänk i andra var hemmalagets ledning 56-39 i paus. Uppsala vann till slut med 97-72 inför ett fullsatt och kokande Fyrishov.

– Fantastiskt skönt. Vi har haft det lite kämpigt mot dem och haft lite dippar. Vi bestämde oss, fan, det kommer att bli publikfest och vi måste köra över dem på en gång, säger Axel Norström, som på nytt gjorde en jättematch, och fortsätter:

– Vi har haft det så svängning i år, upp och ner och folk har tappat lite förtroende för oss. Vi har lite spelare som börjar komma upp i åldrarna som behöver få vinna lite. Vi bestämde oss för att köra tills det spricker. När vi vann nere i Borås kände vi att vi kan gå hela vägen.

Mellan Uppsala och första guldet någonsin står de regerande mästarna Södertälje Kings.

– Otroligt spännande och fantastiskt kul. Vi kommer in med fullt förtroende till att vi kan vinna. Vi behöver sno en i Södertälje och det kommer att bli väldigt tufft. De är välcoachde och vet hur det ska göra. Det kommer att bli jämna matcher.

”Speciellt att möta Södertälje”

Lagen möttes i semifinal i fjol där Kings drog det längsta strået efter en tuff serie som gick till sju matcher. Lagkaptenen Rickard Eriksson tror att det blir lika många matcher i finalen.

– Det kommer att bli de tuffaste sju matcherna i år, det är bara att ladda om. Vi vet att det kommer att bli hårt fysiskt, säger han.

Grant:

– Det är speciellt att möta Södertälje. Jag har stor, stor respekt för dem. Bizaca har ingen dålig dag, Roberson gör trippel double hela tiden. Det är ett tufft lag att möta, men vi ska göra vårt bästa, säger Grant.

Den första finalen spelas på söndag i Södertälje.

FAKTA

Uppsala–Borås 97–72 (26–11, 30–28, 21–12, 20–21)

Semifinal 6 i bäst av 7

Uppsala: Axel Nordstöm 23, Dwight Burke 20, Johan Jeansson 15, Thomas Jackson Jr 11, Brice Massambaka 10, Rickard Eriksson 8, Oluoma Nnamaka 7, Rasmus Dahlberg 3. Borås: Samuel Haanpää 27, James Miller Jr 15, Christopher McKnight 14, Michael Palm 8, Simon Gunnarsson 5, Adam Darboe 2, Andreas Persson.

Publik: 2 639.

■ ■ Uppsala vidare med 4–2 i matcher.