”Håller fortfarande dem som favorit till guldet”

Wahlberg: Kommer bli en av de häftigare finalerna basket-Sverige skådat

SPORTBLADET

Två olika lag med två lika olika historier.

En mästare som lärt sig att vinna – mot en hånad, uträknad utmanare som kan göra det omöjliga möjligt.

Gör er redo för syskonkriget som kommer att få Norrland att koka.

Grundserien har varit en lång vandring mot det här ögonblicket. Mot drömfinalen alla har väntat på. Mästarna Northland mot utmanarna Udominate, giganten Luleå mot lillasyster Umeå.

Lagen som har varit klasser bättre än alla andra den här säsongen ska äntligen mäta sig med varandra på allvar. Jag skrev det redan ­innan säsongen – det kommer att bli en het, häftig och historisk finalserie.

Jag skrev en sak till: ”bucklan kan budas till ­Luleå Energi Arena redan nu”.

Ekonomin var körd i botten

Inför finalen är det inte lika lätt att vara säker. Möjligen var jag färgad av min bakgrund.

Kommer man från Umeå vet man. Luleå har ­varit storasyster med stort S i över ett decennium. Första guldet kom inte förrän i fjol, men sex finalplatser de tio senaste åren talar sitt tydliga språk.

Att Umeålaget ens skulle vinna en grund­seriematch mot ärkerivalen var otänkbart så sent som för fyra år sedan.

Att de skulle utmana om guldet var omöjligt.

Tränaren Mikael Blomqvist har själv vittnat om hur hårt förlorarmentaliteten satt i väggarna när han kom till klubben 2012.

Då hade vändningen precis börjat. Umeå Comets slutade näst sist i ligan säsongen innan och ekonomin var körd i botten. Klubben stod på ruinens brant och när KFUM hade bestämt sig för att göra sig av med damlaget klev affärsmannen Oscar Stenberg in och bildade Udominate Basket med hjälp av eldsjälen Bo Ågren Malm.

Efter att sponsorer pumpat in pengar reste sig Umeålaget på nio med nytt namn, nytt styre och nytt lag. På tre månader byggdes ett ligalag från noll.

– Vi var den största outcasten som någonsin spelat i en damliga. Alla som inte fick spela någon annanstans spelade hos oss. Men vi fick ihop ett bra lag. Vi blev hånade för namnet och sådär, men vi red lite på det och fick chansen att sticka in snoken och vara med, säger Stenberg.

Kändes som ett skämt

Udominate växte och deklarerade att klubben skulle slåss om SM-guld om fyra år.

Det kändes som ett skämt. Skulle det notoriska bottenlaget som inte spelat ett slutspel ­någonsin utmana om ett SM-guld?

Tydligen.

Det stod snabbt klart att Udominate menade allvar. Redan första året tog de sig semifinal, i fjol gick de lika långt och nu står de där i final. Med importer och landslagsstjärnor har det som varit otroligt, omöjligt och otänkbart blivit verklighet.

Udominate går inte in i den här finalserien som underdogs. De har vunnit båda mötena med Northland den här säsongen och knep ­seriesegern.

Från slagpåse till storklupp på tre år

Men de är långt ifrån klara.

– Det är klart att det är stort, men det här är fortfarande bara ett steg på vägen till att bygga en stabil klubb. Det är viktigare än själva delen att vinna. Det är klart att man kommer att känna ”wow, det är en rätt häftig resa vi har gjort”. Men det finns några saker till vi vill åstadkomma. Vi är inte nöjda med att vara med och titta på i Eurocup, vi vill längre, säger Stenberg.

Udominate har gått från en slagpåse till en storklubb på tre år. Nu står de inför sin största utmaning hittills.

Jag håller fortfarande Northland som favorit till guldet. De har rutinen, tränaren och titeln i ryggen.

Men den har finalserien är jämn, öppen och oviss. Det enda som är säkert – det kommer att bli en av de häftigare finalerna basket-Sverige någonsin skådat.

UDOMINATE vs NORTHLAND – SÅ BRA ÄR DE

Anfall

Udominate

 Pamela Blomberg har gjort näst mest poäng i ligan i år och bakom henne kryllar det av anfallsvapen. Det är framför allt inside som Udominate ska sänka Northland.

Northland

 Katey Bussey har avgjort finaler förut. Josefin Vesterberg har växt fram till en av Sveriges bästa. Northland tappade Brittany Smart och Dajana Butulija efter första säsongen, men saknar inte direkt offensiv. Här är det skyttet som gäller.

Försvar

Udominate

 Har längden och fysiken. I serie­finalen spelade Udominate ett aggressivt försvarsspel som ställde Northland och tvingade dem till ­svåra avslut. Lär fortsätta med det

i finalen.

Northland

 Aggressivt och intensivt. Försvaret är Northlands styrka och Luleå laget kommer att få kämpa för att hålla Udominatespelarna borta från enkla poäng under korgen.

Publik

Udominate

 Udominate är en bit efter Northland i publikligan. Men hallen kommer att fyllas och koka under final­serien. Det är upp till bevis för Umeåpubliken nu.

Northland

 Sveriges bästa publik inom dam­idrott har levererat gång på gång. De kommer inte att svika i år heller. Alltid fullsatt när Northland spelar ­final.

Rutin

Udominate

 Snackar vi SM-finaler har Udominate som klubb inget att komma med. Men rutin saknas inte i spelarna. Laget har dessutom fått erfarenhet från tuffa matcher i Eurocup den här säsongen.

Northland

 Northland har spelat sex SM-finaler på tio år och har mer rutin en många andra. I år bröt klubben dessutom förbannelsen och tog första guldet. Med Anna Barthold i laget finns rutin som räcker och blir över för en hel startfemma.

Coach

Udominate

Mikael Blomqvist

 Inget SM-guld på meritlistan, men Blomqvist har gjort ungefär samma resa som Udominate. Från assisterande coach i Visby till att ­Eurocup och SM-final.

Northland

Jens Tillman

 Efter två raka SM-guld med Telge förde han Northland till klubbens ­första guld någonsin under sitt första år. Jens Tillman är en mästartränare ut i fingerspetsarna.