Northland vann rysare: ”Vi skiter ner oss”

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Udominate var länge i ledning – men tappade matchen i slutminuterna.

Northland vann första damfinalen i basket med 70-65.

– Vi skiter ner oss. Vi tar katastrofdåliga beslut, säger Mikael Blomqvist, tränare för Udomiante till klubbens webbsändning.

Udominate fick en drömstart – efter en period var hemmalaget i ledning med 21-7. Northland vaknade till, hämtade in några poäng men var ändå i underläge med 26-34 i halvtid.

Sedan jagade den regerande mästaren febrilt efter att få kontakt med Udominate, men hemmalaget såg länge ut att hålla emot. Det blev en riktig rysare till slut där Northland tog över ledningen i matchen med bara några minuter kvar på klockan.

Till slut vann bortalaget med 70-65.

Mikael Blomqvist, tränare i Udomiante, var förbannad efteråt.

– Vi skiter ner oss. Vi tar katastrofdåliga beslut. Vi tar timeout på timeout och säger vad vi ska göra, men gör det inte. Northland var bättre än oss i andra halvlek, men vi ska visa uppe i Luleå att vi är mycket bättre, säger Blomqvist till Udominates webbsändning.

– Vi gör en katastrofandrahalvlek. Jag är riktigt förbannad nu, och ska vara förbannad ikväll. Sedan är det fokus på nästa match.

”Jag tänkte säga kärringar”

Det var betydligt gladare toner i Northland.

– Jag var lite arg i halvtid så jag kommer inte riktigt ihåg vad vi pratade om. Det var mycket att vi inte skulle vara... jag tänkte säga kärringar, men gamla gubbar, säger tränaren Jens Tillman.

– Vi sprang runt och såg nervösa ut i första så vi sa att vi skulle ut och ha kul. Vi gör lite småändringar som får de att bli lite osäkra. För jävla bra insats. Jag är sjukt nöjd.

Nästa final är på måndag.

FAKTA

SM-final 1 bäst av 5

Umeå Udominate–Northland Luleå 65–70 (21–7, 13–19, 19–20, 12–24)

Umeå Udominate: Iliaria Zanoni 14, Lina Pikuté 12, Pamela Blomberg 10, Kladuia Lukacovicova 8, Frida Aili 7, Salome Kabengano 6, Agnes Nordström 4, Jessica Nilsson 4. Northland Luleå: Tina Trebec 19, Miah–Marie Langlois 15, Katie Bussey 13, Josefin Vesterberg 9, Emily Correal 8, Martina Stålvant 4, Anna Barthold 2.

Publik: 1 499.