”Det är pinsamt”

Södertälje körde över Uppsala: ”Spelar vi så här har vi inget i final att göra”

Foto: Kenta Jönsson
SPORTBLADET

SÖDERTÄLJE. Det väntades bli tufft, tajt och jämnt.

Men Södertälje Kings sköt sönder Uppsala i den första SM-finalen.

– Det är rent pinsamt, säger lagkaptenen Rickard Eriksson.

Uppsala har imponerat slutspelet och slagit ut både Norrköping Dolphins och Borås Basket. Men i den första finalen mot Södertälje Kings var det tvärstopp.

Uppsala öppnade bra och ledde efter den första perioden med 24-20, mycket tack vare Rickard Erikssons superskytte från trepoängslinjen.

Matchen fortsatte att vara jämn i den andra perioden, men efter paus tog Kings över helt.

”Slutar spela basket”

Hemmalaget gick från 47-45 till 72-52 efter att stjärnorna Toni Bizaca och John Roberson haft lekstuga.

– Vi slutar spela basket. Vi backar av på allt och är inte aggressiva överhuvudtaget. Vi spelar 20 minuter, sedan var det bara ett lag på banan, säger lagkaptenen Rickard Eriksson.

Hur kan det bli så i en SM-final?

– Det är en jävligt bra fråga. Det är sådant som inte ska hända. Vi hade höga förväntningar och kände att vi var med, jag vet inte om vi kommer in i någon trygghet, jag har ingen aning. Men vi kan inte vika ner oss som vi gör, det är rent ut sagt pinsamt. Vi måste stå upp.

– Vi måste spela basket i 40 minuter, det funkar inte med 20 minuter. Vi måste hem och ta till vara på kropparna för så här kan vi inte spela, då har vi inte i en SM-final att göra.

”Måste skaka av oss det här”

Södertäljes segersiffror skrev till slut till 93-63 och leder nu med 1-0 i matchserien som spelas i bäst av sju.

Även i fjol när lagen möttes i semifinal blev det storförlust för Uppsala i första matchen och laget har långt ifrån gett upp.

– Det känns som att det är vår stil att göra en jävligt dålig match. Det var samma mot Norrköping och Borås. Det känns ändå som att vi alla är medvetna om att vi gör det jävligt dåligt idag och vilka fel vi gjorde. Vi får skaka av oss det här på något sätt och gå vidare, säger Axel Nordström.

Nästa match spelas i Södertälje på tisdag.

FAKTA

Södertälje–Uppsala 93–63 (20–24, 27–21, 31–10, 15–8)

Södertälje: John Robertson 26, Toni Bizaca 21, Dino Butorac 17, Christopher Czerapowicz 9, Darko Jukic 8, Carl Engström 4, Aaron Andersson 4, Mike Joseph 3, Jesper Andersson. Uppsala: Richard Eriksson 18, Dwight Anthony Burke 12, Axel Nordstöm 9, Odin Lindell 7, Johan Jeansson 5, Brice Massambaka 4, Mannos Nakos 3, Oluoma Nnamaka 3, Oliver Jonsson 2.