Wahlberg: Det var plågsamt att se...

Sportbladets expert: Maktdemonstation av Kings

SPORTBLADET

SÖDERTÄLJE. En pinsam genomklappning från de ena.

En imponerande uppvisning från de andra.

Reser sig Uppsala inte snabbt är superfinalen över innan den ens hunnit börja.

Sportbladets Malin Wahlberg.

Uppsala har imponerat och tagit sig till första finalen på 36 år. Men det fanns en oro på förhand att laget inte skulle orka utmana Södertälje efter tuffa fajter mot Norrköping och Borås.

Så blev det också.

Efter en bra första period, där Rickard Eriksson var hetare än hetast, och en godkänd andra var magin som bortblåst i tredje.

När Södertälje kom ut med ett tuffare, tajtare försvar hade gästerna ingenting att komma med. Uppsala såg så bortkommet och tveksamt ut att man undrade om de just fått veta att de skulle spela SM-final.

Det var plågsamt att se.

Jackson bortplockad

Thomas ”TJ” Jackson gjorde fler misstag än på hela säsongen och blev totalt bortplockad av Kings. Det blev resten av Uppsala också.

Medan bortaspelarna var iskalla levererade Kings på en annan nivå. John Roberson var så bra som han i princip alltid är och Dino Butorac sänkte trea på trea och snodde bollar av Jackson. När även MVP Toni Bizaca vaknade var det tack och god natt.

Matchen var över redan i den tredje perioden och den efterlängtade dramatiken uteblev efter att Uppsala blivit sönderskjutet från treoängslinjen.

Lagkapen Eriksson kallade insatsen ”pinsam” och ingen i Uppsala sa emot.

Seriesexan har haft en tendens att inleda sina slutspelsserier svagt. I semifinalen mot Södertälje i fjol blev det förlust med 22 poäng. I årets kvartsfinal kopplade Norrköping greppet direkt och i semifinalen mot Borås blev det storförlust i första matchen.

– Det känns som att det är vår stil att göra en jävligt dålig match. Men det känns ändå som att vi alla är medvetna om att vi gör det jävligt dåligt och vilka fel vi gjorde. Vi får skaka av oss det här på något sätt och gå vidare, säger Axel Nordström.

Hade kunnat plocka med sig bucklan

Uppsala måste göra det snabbt och hitta ett sätt att stoppa Roberson och Bizaca. Annars är den här matchserien över innan den ens hunnit börja. Uppsala kommer inte att uppträda lika håglöst igen, men efter Södertäljes maktdemonstration är det lika svårt att se något stoppa dem från tredje raka SM-guldet.

Om jag inte var övertygad innan är jag det nu.

SM-bucklan stod och glänste på mittplan före uppkast. Södertälje hade lika gärna kunnat ta med sig den hem efter matchen.

De kommer ändå att göra det om någon dagar.