Utskällningen som gav Northland guld

Tillman efter guldvändningen: ”Var helt galen”

SPORTBLADET

LULEÅ. Udominate var på väg att kvittera rysarfinalen.

Då fixade Allis Nyström och Anna Barthold guldet till Northland efter Jens Tillmans utskällning.

– Jag var helt galen, säger tränaren.

Northland låg under med tio poäng i den tredje perioden. Men de regerande mästarna knappade in poäng för poäng.

Udominate hade dock greppet om matchen, men när Jens Tillman tog time out och skällde ut spelarna på grund av returtagningen vände matchen.

– Han skällde på oss för att vi inte tog tillräckligt mycket returer. Eftersom vi är så stora så måste vi boxa ut. Han sa det till oss tusen gånger, säger Martina Stålvant.

Tränaren satte även in lagkaptenen Anna Barthold på planen igen. Det faktorerna vände matchen. Vid ställningen 85-84 slet Allis Nyström ner en viktig retur och Barthold satte sedan ett kast till 85-84. Sedan tog Nyström en steal, foulades och satte två kast till segerresultatet 87-84. 

– Det lät inte så bra i timeouten. Jag var helt galen. Men Allis Nyström, när det var som absolut viktigast tar hon returerna, när det är som absolut viktigaste lägger hon i en layup, när det är som absolut viktigast skjuter hon i ett straffkast. Vilken jävla killer, säger Tillman.

”Känner mig stolt”

Nyström själv:

– Jens sa att vi var tvungna att ta returer. Vi var lite dåliga på det vi stora. Det var skönt att jag satte kasten.

Hjälten kunde inte spela när Northland tog guld förra säsongen på grund av skada och i år var hon nära att missa finalserien efter en hjärnskakning i semifinalen.

– Jag har haft mycket emot mig. Det är helt sjukt att få vinna guldet.

Även lagkapten Barthold var glad att hon fick uppleva den galna slutminuten på planen.

– Jag sa det till Jens: ”tack för att du tog i mig i slutet”. Erfarenhet är inget man kan träna på så det var otroligt skönt att jag fick vara där inne på slutet, säger hon och fortsätter:

– Jag känner mig stolt. Första kaptenen i Luleå som tar ”back to back-guld” så jag måste ha gjort något rätt.

FAKTA

Northland Luleå–Umeå Udominate 87–84 (24–22, 22–21, 18–24, 23–17)

final 4 i bäst av 5

Northland Luleå: Katie Bussey 24, Martina Stålvant 20, Miah–Marie Langlois 12, Allis Nyström 9, Anna Barthold 9, Josefin Vesterberg 7, Tina Trebec 6.

Umeå Udominate: Pamela Blomberg 26, Kladuia Lukacovicova 11, Iliaria Zanoni 11, Jessica Nilsson 10, Lina Pikuté 10, Frida Aili 9, Agnes Nordström 7.

Publik: 2 632.

Northland Luleå mästare med 3–1 i matcher.