Efter guldmissen – nu kan stjärnan missa EM

Tungt besked för svenska landslaget

Foto: BILDBYRÅN
Pamela Blomberg och Frida Aili deppar under medalj ceremonin.
SPORTBLADET

LULEÅ. Det blev en ny guldmiss för Frida Aili.

Nu kan stjärnan missa EM.

– Det är en väldigt oklar snar framtid, säger hon.

Udominate var nära att göra det omöjliga och vända 0-2 till 2-2 mot de regerande mästarna. Laget ledde i slutet av matchen, men efter galna slutsekunder vände Northland matchen och vann med 87-84.

Efter slutsignalen var det många Udominatespelare som inte kunde hålla tårarna borta. Tuffast var det kanske för Frida Aili som fick ta emot sitt femte silver.

– För mig blir det nytt lag, nya mål så man tänker inte så mycket på det. Sen som tävlingsmänniska vill man vinna. När en journalist kommer efter matchen och vill snacka så tänker jag: "vad kan man säga som är nytt? Jag stod där förra året också”. Jag börjar bli ganska trött på det, säger hon och fortsätter:

– Vad man än säger låter det som bortförklaringar, men jag önskar så mycket mer för det här laget. Vi har kämpat med rekordmycket skador och vi har inte riktigt fått kontinuitet. Vi är ett så härligt gäng, jag hade verkligen önskat mer.

”Måste läka”

Aili har spelat med en stressfraktur i foten enda sedan i höstas. I finalen har hon tvingats ta smärtstillande. Nu kan skadan stoppa hennes från sommarens EM.

– Det var tidigt i höstas i Tjeckien som jag fick det så vi får se. Det är väldigt oklar snar framtid, säger Aili som nu ska göra en magnetröntgen.

– Jag hoppas att jag kan vara med. Men jag har dragits med skador länge nu. Jag måste läka kroppen och slicka såren så får vi se.

Aili har varit med i landslaget länge och spelade både EM för två år sedan och förra sommarens kval.

EM-truppen samlas redan om två veckor. Mästerskapet i Ungern inleds sedan i 11 juni.

FAKTA

Northland Luleå–Umeå Udominate 87–84 (24–22, 22–21, 18–24, 23–17)

final 4 i bäst av 5

Northland Luleå: Katie Bussey 24, Martina Stålvant 20, Miah–Marie Langlois 12, Allis Nyström 9, Anna Barthold 9, Josefin Vesterberg 7, Tina Trebec 6.

Umeå Udominate: Pamela Blomberg 26, Kladuia Lukacovicova 11, Iliaria Zanoni 11, Jessica Nilsson 10, Lina Pikuté 10, Frida Aili 9, Agnes Nordström 7.

Publik: 2 632.

Northland Luleå mästare med 3–1 i matcher.