WNBA-stjärnan tackar nej till EM

Ingen Amanda Zahui i landslaget

1 av 2 | Foto: Foto: TT
Amanda Zahui vald som nummer två i världen
SPORTBLADET

Amanda Zahui väljer WNBA före landslaget.

Därmed får Sverige klara sig utan stjärnan i EM i sommar.

– Det är en jätteutmaning för mig, säger Amanda Zahui.

Igår släppte förbundskapten Lasse Johansson sin 24-manna trupp till EM som spelas i Ungern-Rumänien i juni. Med på listan fanns WNBA-stjärnorna Amanda Zahui och Farhiya Abdi. Landslagsansvarige Jonte Karlsson berättade då att diskussioner hölls med spelarna och deras klubbar.

"Jätteutmaning"

Idag meddelade Amanda Zahui, som gick som andraval i draften nyligen, att hon kommer att spela för Tulsa i sommar. Därmed får Sverige klara sig utan den stora centerstjärnan i EM.

– Det är en jätteutmaning för mig att få spela på denna nivå men jag håller sjävklart tummarna för landslaget i sommar, säger Amanda Zahui i ett pressemddelande.

Landslagsledningen stöttar Zahui i hennes beslut.

– Amanda blev vald som nummer två i hela världen och det är något vi är otroligt stolta över här i Sverige, vi förstår hur hon tänker och stöttar henne i de beslut hon tar, säger Jonte Karlsson, landslagsansvarig.

Väntat beslut

Beslutet var väntat, och att ha centern med i truppen var en ren säkerhetsåtgärd.

– Vi hade väl detta på känn men det är bäst med både hängslen och livrem, man vet aldrig vad som händer i sportens värld. Och är hon inte med på listan får hon inte efteranmälas senare. Men vi räknar inte med henne i EM utan fokuserar nu på våra förberedelser och hoppas att hon gör succé i WNBA.

Det är fortfarande oklart om Farhiya Abdi kommer att spela för landlslaget i sommar eller inte. Landslagsledningen har fortsatta diskussioner med hennes klubb Los Angeles Sparks.

ARTIKELN HANDLAR OM