”NBA om tre år är drömmen”

Marcus Eriksson är Sveriges nästa basketstjärna

SPORTBLADET

I somras blev Barcelonaproffset Marcus Eriksson, 21, draftad till NBA.

Nu gör den svenske superstrikern succé på nätet med ett filmklipp där han sänker tre halvplansskott i rad.

– Jag hade inte räknat med den uppmärksamheten, säger han.

Foto: PONTUS ORRE
draftad av atlanta Marcus Eriksson tog en tupplur. När 21-åringen vaknade hade han blivit utvald av ett av NBA:s bästa lag.

Strax innan klockan sex på morgonen den 26 juni draftades Marcus Eriksson som tredje svensk i historien till NBA.

Då låg superskytten och sov.

Efter att ha följt den första rundan, tog han en lur och ställde klockan på 6.

Men 05.55 ringde telefonen och agenten väckte 21-åringen med beskedet om att han blivit vald som nummer 50 av Atlanta Hawks.

– Det kändes otroligt skönt. Jag var inte helt omedveten om det, med det var riktigt kul, säger han.

Eriksson är nöjd med att det var just Atlanta Hawks som valde honom, eftersom klubben har en europeiskt inspirerad spelstil. Head coach Mike Budenholzer har varit assisterande under San Antonios Gregg Popovich i flera år, och Hawks spelstil liknar Spurs.

– Det känns som de har hittat sin grej. En skytt som Kyle Korver passar in i deras system, så jag tror att det är ett bra lag för mig om jag åker dit.

Hur kommer att vara att möta stjärnor som LeBron James och Stehphen Curry?

– Det går inte att förstå fören man gör det, men väl ute på planen kommer det att kännas annorlunda. Basket är alltid bara basket.

”Jag har hälsat på Iniesta”

Men det kommer att dröja minst ett år innan Sverige får sin tredje svensk i NBA.

Marcus Eriksson tillhör sedan 2011 Barcelona. Förra året valde den europeiska storklubben att förlänga skyttens kontrakt med ett år, plus två års option.

– Det är coolt att tillhöra en sådan stor klubb. Det trodde man inte när man var liten. Klubben tar väldigt bra hand om en.

I Barcelona delar han lag med storspelare som Carlos Navarro, men också träningsanläggning med fotbollsstjärnor som Lionel Messi, Andrés Iniesta och Neymar.

– Jag har inte hälsat på Messi. Men Iniesta har jag hälsat på, och några av de andra spelarna. Det blir lite vardag, men det är sjukt hur stora de är. Nästan så att det måste var jobbigt att vara dem.

Själv lever svensken än så länge ett rätt anonymt liv.

– Jag lever rätt normalt. Det är mest kring matcherna det blir uppmärksamhet. På stan händer det sällan att någon känner igen mig.

Långtidsskadad i första matchen

Efter att ha varit utlånad till Manresa, skulle Marcus Eriksson förra säsongen på allvar ta en plats i Barcelonas a-lag.

Men i säsongens första match var olyckan framme. Eriksson drog av korsbandet och skadade minisken.

– Det var sjukt tungt. Jag kände mig i bra form, coach tyckte att det gick bra för mig och det kändes verkligen som att jag skulle få chansen att spela.

Istället för genombrott i den spanska storklubben, blev det ett år fyllt av rehabilitering.

– Det har varit väldigt långtråkigt. Men jag har haft saker att göra varje dag och det har gått framåt hela tiden. Att Barcelona valde att förlänga med mig trots att jag var skadad betydde otroligt mycket. Annars hade jag nog stått här idag utan klubb.

Satte tre raka halvplansskott

För tillfället befinner sig 21-åringen i hemstaden Uppsala på sommarledighet, en ledighet fylld av rehab och gym som har gett resultat. Korsbandet är stabilt och menisken läkt.

Under ett av alla träningspassen bestämde sig Eriksson för att lägga upp en instagramfilm som visade att han var tillbaka på basketplanen.

Tanken var att sätta två halvplansskott i rad, men det blev tre.

Klippet fick stor uppmärksamhet och hamnade till slut på Atlanta Hawks sida på NBA:s officiella webbsida.

– Jag hade tänkt att sätta två i rad, men sedan blev det tre. Det är nog rekord. Jag hade inte räknat med uppmärksamheten. Jag hade inte lagt upp något på länge och tänkte att det var kul att visa något när jag spelade basket.

NBA om tre år

Den 23 augusti åker han tillbaka till Spanien. Då ska de sista testerna göras för att bedöma att knät är helt återställt. Eriksson räknar med att kunna vara med direkt från start när försäsongen drar igång några dagar senare.

Sedan återstår den stora utmaningen att ta en plats i ett lag som satsar på att vinna Euroleague, Copa del Rey och spanska ligan

– Man får jobba till sig speltid. Jag är säker på att jag kommer att få flera chanser. Det gäller att ta dem.

När kan vi räkna med att se dig i NBA?

–  Det beror på hur jag spelar i Europa. Det troliga är om tre år när mitt kontrakt med Barcelona går ut. Det är drömmen.

FAKTA

Marcus Eriksson om...

Skottet: Jag har varit bra på att skjuta sedan jag började spela. Det är mycket hårt jobb bakom och så har jag en naturlig touch.

Landslaget: Jag tackade nej senast för att bygga upp kroppen under sommaren, men självklart vill jag spela i landslaget och EM.

Att avgöra matcher: Det finns absolut inget skönare än att sätta ett skott i sista sekunden.

Att lagkompisen Ludde Håkansson är utlånad till Riga: Vi har blivit som brorsor, så därför är det väldigt tråkigt. Men det är roligt för honom att åka dit och få spela fler minuter.

Proffslivet: Jag tränar, vilar, kollar på serier och äter på olika restauranger.

Lönen: Jag tjänar tillräckligt. Jag kanske inte behöver jobba efter karriären. Det har jag inte tänkt på.