Hemligheten bakom succén

En av ligans bästa efter viktnedgången: ”Hjälpt mig jättemycket”

Foto: Bildbyrån
Charles Barton.
SPORTBLADET

Han ligger trea i poängligan och har växt fram till en av basketligans bästa spelare.

Efter att ha sänkt Jämtland i derbyt berättar Charles Barton om hemligheten bakom succésäsongen.

– Jag känner mig mycket lättare på fötterna och piggare, säger han.

Charles Barton gjorde sin första säsong i basketligan i fjol och snittade då 10.2 poäng och 2.8 assist. Den här säsongen har han tagit ett stort kliv.

Barton ligger trea i såväl poängligan som assistligan med ett snitt på 18.6 poäng och 5.5 assists och har varit en av ligans bästa spelare.

”Går in och dominerar”

I derbyt mot Jämtland blev Barton hjälte efter att ha gjort 27 poäng och 6 assist när Sundsvall Dragons vann med 95-86 på bortaplan.

Det spelade ingen roll att Jämtlands amerikan Corin Henry sänkte 37 poäng, flest den här säsongen. Sundsvall ledde med 18 poäng redan i den första perioden och trots att Jämtland kom tillbaka stark i slutet blev det seger för Dragons.

– ”Challe” är ju fantastisk, framför allt i första halvlek. 27 poäng och 6 assist, man kan ju inte tycka annat än att det är jävligt bra. Han är riktigt bra och leder laget på ett väldigt bra sätt. Han spelar på den svåraste positionen och är en ung svensk point guard. Vi behöver sådana spelare som Alexander Lindquist och ”Challe” som går in och dominerar i ligan, det är inte många som gör det, säger coachen Tommie Hansson.

”Svårt att se folk stoppa oss”

Barton har jobbat mycket med sitt skott, sin snabbhet och rörlighet. Han har även lagt om kosten och gått ner runt fem kilo inför säsongen.

Det är de stora nycklarna till succén.

– Vikten och rörligheten har hjälpt mig jättemycket. Jag känner mig mycket lättare på fötterna och piggare. Skottet hjälper mig också. Jag är känd som en attackerare, men nu måste de gå upp på mig mer än förut så det blir mycket lättare att göra det jag vill göra, säger han och fortsätter:

– Jag har en annorlunda roll den här säsongen, en större roll så det är jättestor skillnad. Det hjälper ju också. Alla litar på mig och att jag ska leverera. Hlynur (Baeringsson) har hjälpt mig att vara ledare och det är enkelt när man har en massa bra skyttar som Daniel (Eliasson) där ute.

Sundsvall ligger fyra i basketligan, sex poäng efter Södertälje. Barton tror dock att Dragons kan vara med och utmana om guldet i vår.

– När vi spelar som bäst har jag svårt att se att folk ska stoppa oss. Det är en lång väg, men jag ser inte varför vi inte skulle kunna gå hela vägen, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM