”Många som har tagit det väldigt hårt”

Storförlusten knäckte Luleå – ska ladda om med seriefinal: ”Nyckel”

Luleå torskade mot Aluinvent Miskolc med 62–86 och hittade inte alls sitt spel. Ett platt fall som tog hårt på spelarna.
SPORTBLADET

Luleå Baskets storförlust i Eurocup knäckte spelarna.

Nu tvingas laget ladda om för seriefinalen mot Udominate – mitt i det stenhårda spelschemat.

– När spelarna mår dåligt är det ett dygnet-runtjobb, säger coachen Jens Tillman.

Luleå Basket har bara förlorat en match i basketligan dam så här långt. De vann finalreprisen mot Udominate i premiären och nu ställs lagen mot varandra igen – mitt under Luleås tuffa spelschema.

Efter hemmamatchen mot Udominate reser laget till Ungern för Eurocup- returen mot Aluinvent Miskolc och på lördag väntar bortamatch i ligan mot Telge.

– Vi får åka runt halva jordklotet för att spela matcher känns det som. Men vi har valt att inte låta det påverka oss. Vi är glada att vi får spela många matcher, det är kul, säger coachen Jens Tillman.

”Varit sjukt besvikna”

Något som dock har påverkat laget är förlusten i åttondelsfinalen av Eurocup. Luleå förlorade med 62–86 mot Aluinvent och hittade inte alls sitt spel.

– Det har påverkat oss mycket, mycket mer än jag trodde. Inte fysiskt, men mentalt. Det är många som har tagit det väldigt, väldigt hårt och har varit så sjukt besvikna över sin insats, säger Tillman.

Mästartränaren har fått jobba hårt för att försöka få tillbaka sina spelare igen.

– Det blir så annorlunda när man måste gå in djupt på varje spelare, de vill ju bara må bra och de kommer att göra det. Men det är inte värt så mycket om de inte tycker att det är kul och mår bra och inte trivs ihop. Alla är tjuriga och jag är tjurig, säger han och fortsätter:

– Det var inte att vi förlorade utan just hur vi gjorde det. Vi spelade inte som oss. Jag skiter i om vi vinner eller förlorar, det viktiga är att få den här gruppen att må bra igen. Mår de bra kan jag ligga hemma i soffan, mår de dåligt är det dygnet-runtjobb.

”Blir jätteviktigt”

Mitt i allt ska Luleå alltså spela toppmöte mot Udominate i kväll. Serietvåan har också bara förlorat en match den här säsongen och matchen är viktig för båda lagen.

– Jag tror att utgången kommer att ha stor betydelse för hemmaplansfördelen i en eventuell finalserie. Det blir jätteviktigt för oss, dels för självförtroendet inför Eurocup och för att få revansch. Det blir en nyckel, säger Luleås lagkapten Anna Barthold.

Tillman är övertygad om att hans spelare kommer att studsa tillbaka efter knocken senast.

– Jag är faktiskt ganska säker på det. Det betyder inte att det är någon lätt match. Men vi har betydligt större chans om vi hittar glädjen och passionen, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket