”Det vore askul att spela i landslaget”

Barcelona-proffset Marcus Eriksson om proffslivet, drömmen om NBA och EM-kval med polarna

Foto: PONTUS ORRE
Sportbladet träffar Eriksson efter segermatchen mot Las Palmas, men trots vinsten är han besviken. ”Indviduellt är jag inte nöjd, men det är sådant som händer. Det är bara att fortsätta kämpa” säger han.
SPORTBLADET

LAS PALMAS. Han har draftats till NBA och slagit sig in i Barcelonas a-lag.

Men för Marcus Eriksson har säsongen inte varit enkel.

– Det är svårare än man tror att inte få spela så mycket, säger 22-åringen.

I somras valdes Marcus Eriksson av Atlanta Hawks i NBA-draften. 22-åringen låg och sov när telefonen ringde. När han vaknat till gav agenten honom drömbeskedet att han blivit vald som nummer 50.

Då var Eriksson på väg tillbaka efter den knäskada som gjorde att han missade hela förra säsongen.

I år har han tagit en plats i Barcelonas A-lag och spelat nästan alla matcher i spanska högstaligan. Men speltiden har varit begränsad.

– Det har varit upp och ner, jag har inte spelat så mycket. Jag har haft ganska svårt att hitta rytmen i spelet, det är Barcelona liksom, det är ett storlag, man får försöka göra så bra man kan på de minuter man får, det är det som gäller, säger han.

”Försöka hålla huvudet högt”

Sportbladet träffar en besviken Eriksson i Las Palmas efter segermatchen mot Gran Canaria. Svensken, som gjort sig känd för sitt vassa trepoängsskytte, fick spela sista perioden när Barcelona redan avgjort matchen, men var långt ifrån nöjd med sin egen insats.

– Vad ska man säga? Som lag vann vi ju matchen. Individuellt är jag

inte nöjd, men det är sådant som händer. Det är bara att fortsätta kämpa. Det är bara att försöka hålla huvudet högt...

Det är uppenbart att Eriksson, som snittat åtta minuter per match så här långt, är missnöjd med dagen och efter bara två minuter avbryts intervjun. Svensken ska iväg på dopningskontroll.

När han kommer tillbaka gör han det med ett litet leende.

– Jag är inte lika arg längre, så nu kanske det blir lite mer positiva svar. Jag behövde mina tio minuter.

Hur ser du på resten av säsongen?

– Det är bara att träna hårt varje­ dag, det är det man satsar på och göra det bästa man kan på de minuterna man får och försöka prestera. Det är bara det man kan göra, försöka vara stark mentalt.

Option på två år till i Spanien

Att Eriksson skulle få spendera mycket tid på bänken är inte oväntat­. Han har precis kommit tillbaka från skada och är fortfarande­ ung. Ändå har det varit­ svårt för 22-åringen att hantera.

– Det är svårare än man tror. Jag har aldrig riktigt haft den här rollen förut, även om det var väntat att det var min roll i laget. Jag får försöka bli bättre på den rollen så att man kan det i framtiden. Men det är tufft, svårt att försöka hålla sig positiv och alltid vara redo.

Att Eriksson draftats av Atlanta betyder inte att han är garanterad en plats, men superskytten hoppas kunna ta en plats i NBA så småningom.

– Det är inte så aktuellt nu nästa år känner jag och jag tror inte att de känner det heller. De valde väl mig för framtiden. Vi får se vad som händer. Självklart vill man dit om man får chansen. Jag har option på två år till i Barcelona, sen om man är redo då så är det väl det som är tanken, säger Eriksson som fått kämpa efter knäskadan.

– Det blir lite bättre för varje dag. Fotarbetet är inte riktigt som det var innan, men ju mer man spelar desto bättre blir det. Man känner ju att det är annorlunda, men det är inget man tänker på när man spelar och det stör en inte så mycket.

Kan stoppas av Atlanta

Eriksson, som tillhört Barcelona­ sedan 2011, tackade nej till att spela EM-kvalet med Sverige senast. Men när Sverige går in i ett nytt kval till sommaren hoppas han kunna vara med och hjälpa landslaget.

– Jag har ingen aning vad Atlanta­ har för tankar, det är ju massa sommargrejer där och jag vet inte om de vill att jag kommer dit och tränar och spelar Summer League. Det som är svårt är att säsongen är så fruktansvärt lång här så det blir svårt att hinna med både och, säger han och fortsätter:

– Men det är något jag vill göra och det skulle vara askul att spela med Ludde (Håkanson) och andra kompisar. Det är alltid speciellt att spela med landslaget, man är

liksom som brorsor, det skulle vara kul.

Först ska Eriksson dock kämpa för att få mer speltid i Barcelona.

– Det gäller bara att vara redo, säger han.

FAKTA

Titta, så kan en svensk dröm5:a i kvalet se ut

Jonas Jerebko, 28 år, forward

Sveriges enda NBA-spelare just nu. Tackade nej till EM-kvalet senast, men var med i EM 2013. Kan spela på olika positioner och

skulle höja landslaget enormt.

Jeffery Taylor, 26 år, forward

Fick inte vara kvar i Charlotte Hornets och NBA, men har gjort succé i Real Madrid. Har varit avstängd från landslagsspel, men kan nu göra comeback och Sverige behöver honom.

Marcus Eriksson, 22 år, shooting guard

Superskytten har inte spelat i landslaget de senaste åren, men är given. Med Eriksson får Sverige ett trepoängsskytte att frukta.

Ludvig Håkanson, 19 år, point guard

Visade vad han gick för redan i EM 2013 där han fick en hel del speltid som 17-åring. En super­talang som kan leda Sverige i många år framöver.

Joakim Kjellbom, 36 år, center

Kjellbom börjar bli till åren, men är fortfarande en av Basketligans bästa spelare. Har längden, rutinen och kan sin grej under korgen.

ARTIKELN HANDLAR OM