”De ledande spelarna måste ta mer ansvar”

Förlust för Sverige i EM-kvalgenrepet

Foto: Bildbyrån
Frida Eldebrink (arkivbild).
SPORTBLADET

Sverige föll mot Litauen i EM-kvalgenrepet med 73-64.

Nu vill förbundskapten Jurgita Kausaite se stjärnorna kliva fram mot Finland.

– De ledande spelarna måste ta mer ansvar, säger hon.

Foto: Magnus Sandberg
Jurgita Kausaite, förbundskapten.

Sverige har drabbats av flera skador på nyckelspelare inför EM-kvalmatcherna mot Finland och Spanien. Eftersom det blev storförlust senast mot Spanien behöver Sverige nu en seger mot Finland på lördag.

Det blev dock förlust i genrepet mot Litauen med 73-64. Litauen gick ifrån till 24-12 i den första perioden. Men ledda av Elin Eldebrink kom Sverige tillbaka och låg bara under med fyra i paus, 35-31.

Trots att Sverige vann returtagningen mot ett betydligt längre Litauen blev det förlust med 73-64 efter ett skyttet inte riktigt fungerat.

– Jag är ganska nöjd. Vi behövde veta vad vi kan och vilka saker vi behöver fokusera på och rätta till för att vinna på lördag. Vi hade mycket bättre aggressivitet och defense på bollscreens fungerade mycket bättre. Vi fick även prova zon, både 2-3- och 3-2-zon, som jag är jättenöjd med, säger förbundskapten Jurgita Kausaite.

”De var rädda”

Debutanterna Ellen Åström och Elin Ljunggren fick sju respektive fyra minuter var under ordinarie tiden. Lagen spelade sedan 2x6 minuter extra där även den tredje debutanten, Nathalie Lindén, fick chansen.

– Det var ett bra tillfälle för dem att göra debut och för oss att se vem som vill mer, vågar mer och vill bevisa något. För mig var det jätteviktigt, säger Kausaite och fortsätter:

– Det är inte lätt att göra debut, de fick stöd av de äldre spelarna och de var rädda. Men det är inga konstigheter. Debut är debut. Man blir nervös när man har det svenska matchstället på sig.

Debutanterna kan dock inte förvänta sig speciellt mycket speltid mot Finland.

– De får vänta lite till. Men jag är nöjd med deras insatser, hur de tränar och deras inställning.

I stället vill Kausaite se startfemman med tvillingarna Eldebrink, Amanda Zahui, Anna Barthold och Farhiya Abdi kliva fram mot Finland.

– De ledande spelarna måste ta mer ansvar. De har kunskap, speciellt tvillingarna och Anna Barthold som såg bra ut. Farhiya och Amanda får mer och mer tid med landslaget och nu måste förstafemman sätta fart och skicka meddelande direkt hur mycket de vill de här.

FAKTA

Sverige EM-kvaltrupp

Farhiya Abdi, B.G.D (Turkiet)
Frida Aili, Udominate Basket
Anna Barthold, Luleå Basket 
Binta Drammeh, PINKK Pecsi 424 (Ungern)
Elin Eldebrink, Orduspor Sportfif F.A.S (Turkiet)
Frida Eldebrink, Dynamo Kursk (Ryssland)
Maria Gültekin, Mersin Basketbol (Turkiet)
Ulrica Holmqvist, BK Zabiny Brno (Tjeckien)
Elin Ljunggren, Mark Basket, debutant.
Tanya Massamba, Udominate Basket
Amanda Zahui, Adana Aski (Turkiet) 
Ellen Åström, Telge Basket, debutant.
Nathalie Lindén, Alvik Basket, debutant.

Spelarna som tackat nej på grund av skada:

Louice Halvarsson, Stefanie Yderström, Danielle Hamilton Carter, Kalis Loyd, Elisabeth Egnell, Josefin Vesterberg, Martina Stålvant och Allis Nyström.

FAKTA EM / EUROBASKET 2017:
Eurobasket 2017 spelas i Tjeckien. Det är 34 lag anmälda till EM 2017 och endast värdlandet Tjeckien är garanterat en plats. Övriga 33 är indelade i nio grupper, där ettorna och de sex bästa tvåorna går vidare.

SVERIGE EM-KVAL:
Sverige är i kvalgrupp I tillsammans med Finland och Spanien. Efter första omgången är Spanien obesegrade och Sverige och Finland har därmed varsin förlust.

21 november 2015: Sverige – Spanien, 52 - 75
20 februari 2016 kl 14:00: Finland – Sverige, Töölön Kisahalli, Helsingfors
24 februari 2016 kl 20:00: Spanien - Sverige, Logrono, Spanien
23 november 2016: Sverige – Finland