Fyra minuter för Ljunggren i debuten

SPORTBLADET

Elin Ljunggren är ett av svensk baskets framtidshopp.

I går gjorde hon A-landslagsdebut.

– Jag försöker hitta min roll i landslaget, säger Ljunggren.

Efter att ha representerat Sverige i U-landslagen, spelade Marks Elin Ljunggren sina första fyra ordinarie minuter för A-landslaget. Sverige förlorade i EM-kvalgenrepet borta mot Litauen med siffrorna 73-64.Nu väntar kvalmatcher mot Finland och Spanien.

– Det var kul. Man märkte direkt att det är ett helt annat spel och mycket mer fysiskt än i tidigare landslag. Alla här är mer proffs, säger 19-åringen.

”Jag hade det lite på känn"

Ljunggren har varit framträdande i klubblaget Mark Basket och ligger fyra i damligans poängliga. När förbundskapten Jurgita Kausaite ringde var Ljunggren inte helt överraskad.

– Jag hade det lite på känn. Jag visste att det var två skadade, och jag var reserv till det förra lägret. Förbundskaptenen sa att din chans kommer och nu har du möjlighet att visa upp dig, säger Ljunggren.

Nu när debuten är avklarad är 19-åringen redo för mer. Hon räknar dock inte med speltid i kvalmatcherna. Men hon vet vad som behövs om chansen dyker upp.

– Jag måste framförallt spela bra försvar, så att förbundskaptenen kan ha mig inne på planen. I anfall måste jag sätta bra screens för att skapa för de andra, och våga när jag får bollen, våga ta öppna skott, säger Ljunggren. 

Tror på vinst mot Finland

På lördag spelar Sverige sin andra EM-kvalmatch och Finland står för motståndet. Första matchen som spelades slutade med förlust hemma mot Spanien. Det finns en del att jobba på men känslan är positiv, säger Ljunggren.

– Vi gjorde mycket bra igår men det fanns också mindre bra sekvenser, framförallt i försvar. Vi måste bli bättre på att sätta upp spelet i anfall och hitta rätt spelare. Men vi har gått igenom det, och vi tror på vinst mot Finland, säger debutanten.

Den unga centern spås en ljus framtid, men Ljunggren känner ingen stress.

– Just nu försöker jag hitta min plats i landslaget och få en större roll. Jag har funderat på spel utomlands. Men jag kommer nog stanna i Sverige i något år till, säger Ljunggren.

FAKTA

Elin Ljunggren

Ålder: 19.

Född: Borås.

Klubb: Mark Basket.

Moderklubb: KFUM Borås Basket.

Position: Center.

Poängsnitt: 16,5.

Landslag: U15, U16, U17, U18, U20,

A-landslaget.

Sveriges EM-kval

Sverige är i kvalgrupp I tillsammans med Finland och Spanien. Efter första omgången är Spanien obesegrade. Sverige och Finland har varsin förlust.

21 november 2015: Sverige – Spanien, 52 - 75.

20 februari 2016 kl 14:00: Finland – Sverige.

24 februari 2016 kl 20:00: Spanien - Sverige.

23 november 2016: Sverige – Finland.