Sverige förnedrat – nu är EM långt borta

Ny tung skadesmäll för Sverige

1 av 2 | Foto: SVT
SPORTBLADET

Spanien förnedrade Sverige i EM-kvalet efter mardrömsstarten.

Efter största förlusten på 13 år är EM långt borta.

– De slår och vi bara tar och tar smällar i stället för att slå tillbaka, säger Amanda Zahui.

Sverige har haft stora skadeproblem inför EM-kvalmatcherna mot Finland och Spanien. Louice Halvarsson, Ashley Key och Elisabeth Egnell är bara några av spelarna som saknats.

Sverige lyckades ändå vinna måstematchen mot Finland med tio poäng efter stora problem.

Mot Spanien fick laget en mardrömsstart.

WNBA-stjärnan Farhiya Abdi skadade sig redan efter 53 sekunder och blev liggande på planen i stora smärtor. Hon fick sedan hjälpas av med en lindad fot och kom aldrig tillbaka i matchen.

Sverige, som nu har nio spelare på skadelistan, blev sedan totalt utspelat. Världstrean Spanien tog, som väntat, kommandot direkt och gick ifrån till 27-12 redan i den första perioden.

I paus ledde hemmalaget med hela 49-18.

Måste stå för jättekross

Sverige fick klara sig utan Anna Barthold stora delar av matchen eftersom veteranen drog på sig fjärde foulen i mitten av den andra perioden.

Sverige kunde hålla hyfsat jämna steg med Spanien i den tredje perioden, men hemmalaget hade total kontroll på matchen.

Det blev till slut en jättekross med 48 poäng, 93-45. Det är den största svenska förlusten på 13 år.

– Vi är för svaga. Vi slår inte tillbaka. Alla på planen, inklusive mig. De slår och vi bara tar och tar smällar i stället för att slå tillbaka. Det handlar om självförtroende, att tro på sig själv. De har stora namn, men det har vi också, säger Amanda Zahui som stod för 21 poäng.

Kände du att självförtroendet saknades?

– Det kändes bara väldigt blankt. Från uppkast var det bara som att "vi är här nu", jag vet inte om det är lågt självförtroende eller vad det är. Jag kan inte sätta ord på känslan.

– Spanien är riktigt bra, en toppnationen. De är så här bra, men vi är inte så här dåliga. Jag tar fullt ansvar för att Sancho (Lyttle) gjorde 17 poäng igen. Jag måste vara tuffare inside och vi måste bara spela bättre basket.

”Lider med spelarna”

Efter storförlusten ser EM ut att vara långt borta. Sverige lär sluta tvåa i gruppen och måste nu med stor sannolikhet stå för en liknande jätteseger mot Finland i november om det ska bli något mästerskap i Tjeckien.

– Jag lider med spelarna. Det är tungt. Vi hade inte kontroll någonstans. Vi fick jobba så hårt i anfall och gjorde alldeles för många misstag i försvar, säger förbundskapten Jurgita Kausaite och fortsätter:

– Att Farhiya blev skadad hjälpte inte oss. Vi ville börja matchen bra. Vi saknade kanske självförtroende. Vi vann matchen mot Finland men var inte nöjda. Vi förväntade oss kanske för mycket, att det skulle vara en lätt match.