Frida Eldebrink klar för spel i storklubben

Blir tredje svenskan i amerikanska proffsligan

Foto: TT
SPORTBLADET

Frida Eldebrink tackade nej till WNBA efter EM-besvikelsen.

Men nu är stjärnan klar för San Antonio Stars.

– Det känns jättekul att jag får den här chansen, säger 28-åringen.

Frida Eldebrink sa redan förra sommaren att hon ville spela i WNBA. Efter EM-missen i somras hade hon flera erbjudanden, men valde att tacka nej.

Nu tar Eldebrink steget till WNBA. 28-åringen har skrivit på ett kontrakt med San Antonio Stars.

– Jättekul. Jag ser verkligen fram emot det. Det är jättekul att ha fått den här chansen att åka och testa och spela. Jättespänande och en utmaning.

Varför blev det San Antonio?

– Det kändes som ett bra lag med bra coach. Det känns som att mitt spel kommer att passa in där.

Eldebrink, som hade flera andra erbjudanden, blir den femte svenskan i WNBA. Sedan tidigare finns redan Amanda Zahui och Farhiya Abdi i ligan.

Eldebrink kommer att ansluta till laget när hon avslutat säsongen med Dyanmo Kursk.

– Jag har alltid velat testa att spela där, men känt att jag tar det när det känns rätt. Tidigare har det inte riktigt passa med tajming med landslag och allting som jag velat satsa på. Nu när det inte är något med landslaget känns det rätt att testa.

”Vill helst inte gå in på det”

Landslaget spelade EM-kval förra veckan och föll stort med 48 poäng mot Spanien. Eldebrink försöker att glömma kollapsen.

– Det gäller att gå vidare. Jag kan inte komma ner hit och vara deppig, då får jag inte spela här i stället så man måste verkligen släppa det.

Vad var det som hände enligt dig?

– Jag vet faktiskt inte. Jag vill helst inte gå in på det heller. De spelade väldigt bra och satte sina skott och vi hittade väl inte riktigt rätt igen.

Jurgita (Kausaite, förbundskapten) har fått en del kritik efter förlusten, hur är förtroendet för coachstaben?

– Det är ett lag med spelare och coacher, vi är alla lika delaktiga i det som pågått. Vi ska alla ha kritik. Det är vi som har spelat och alla har väl inte riktigt kommit upp i sin normala prestation.

Vad tror du att det beror på?

– Det är en stor omställning med ny coach. Det var många nya spelare i november redan och nu är det en helt annan trupp. Det har varit en omställning att försöka hitta vad vi letar efter och vad vi vill få ut, och vi har väl inte fått det att stämma helt.

Eldebrink laddar nu i stället för slutspelet i Ryssland och Euro League.

– Det ska bli jättespännande, de här matcherna kommer att bli de viktigaste på säsongen och vi måste vinna för att gå till final four, det är det som är målet.