”Vi vill visa folk att de har fel”

Uppsala svar – skrällde mot Luleå efter stor dramatik: ”Man märker att de är frusterande”

Foto: Bildbyrån
Uppsalas Andreas Person.
SPORTBLADET

BC Luleå hade 13 raka och trodde på 16.

Men Uppsala stod för en jätteskräll och snodde den första kvarten efter galen dramatik.

– Det har varit mycket skriverier, vi vill visa folk att de har fel, säger Andreas Person.

BC Luleå hade inte förlorat en match sedan 7 januari. I kvartsfinalserien mot Uppsala är tabelltvåan stora favoriter.

– Vi har ju 13 raka så vi siktar på att ha 16 efter semifinalen, sa Adam Rönnqvist inför slutspelet.

Men i den första kvartsfinalen mot Uppsala fick favoriten problem.

Hemmalaget ledde visserligen med 36-31 i halvtid, men sedan tog Uppsala över och vann den tredje perioden med 23-9. Som mest ledde gästerna med tio poäng.

Luleå kom dock tillbaka och slutminuten blev högdramatiskt.

”Ser oss inte som underdogs”

Adam Rönnqvist började med att sätta en lång, lång trea till 69-69. Alexander Lindqvist svarade med en ny. I anfallet efter kontrade Toni Prostran med ytterligare en till 72-72.

Men Uppsala svarade igen och förre Luleåspelaren Andreas Persons skott till 74-72 med nio sekunder kvar blev avgörande.

– Shit, det hände mycket. Jag trodde nästan att matchen var över när jag satte min trea, så svarade de. Det var sjuka sista minuter, säger Lindqvist.

Att Luleå är stora favoriter i kvartsfinalserien är något som har taggat Uppsala.

– Det har varit mycket skriverier, vi vill visa folk att de har fel. Men det är mest från oss själva. Vi har 0-3 mot dem under grundserien och vill självklart ha revansch. Vi ser inte oss själva som underdogs och vet vad vi har för kapacitet. Det visade vi i dag, vi spelar mot ett bra lag, säger Andreas Person.

Lindqvist:

– De är ju såklart favoriter och det märks att de spelar med annan press än vi gör. Vi följer vår game plan skitbra, får stopp på deras snabba uppspel. Vi behövde ju sno en här uppe och det är väldigt skönt att vi gjorde det.

”Har världens chans”

Uppsalas stjärna stod för 21 poäng i den första kvarten och har en supersäsong bakom sig, men han är ändå inte helt nöjd.

– Jag kom hit för att vi ska vinna matcher, det har vi inte riktigt lyckas med det. Men det här kan ju vända det. Vi har världens chans att motbevisa grundserien.

Vad tror du om era chanser att ta två till?

– Vi har bra chanser. Man märker att de är frustrerade och gnäller på varandra. Det är fördel oss nu, men pressen är fortfarande på dem. Vi ska fortsätta följa vår gamplan så tror jag att vi kan ta det här.

I måndagens andra kvartsfinal tog Södertälje Kings en mer väntad seger mot nykomlingen Malbas. De regerande mästarna vann enkelt med 90-65.

FAKTA

BC Luleå–Uppsala 72–74 (17–11, 19–20, 9–23, 27–20)

kvartsfinal 1 i bäst av 3

BC Luleå: Jaraun Burrows 19, Alex Wesby 16, Toni Prostran 9, Adam Rönnqvist 8, Andreas von Uthmann 8, Tim Kearney 8, Chritopher Ryan 3, Mikita Meshcharakou.

Uppsala: Alexander Lindqvist 21, Andreas Person 15, Jonathan Person 11, Mannos Nakos 9, Odin Lindell 6, Sebastian Norman 6, Axel Nordström 3, Lukas Friberg 2, Anes Zekovic.

Publik: 1 579.

Södertälje–Malbas 90–65 (27–15, 21–16, 28–13, 14–21)

Södertälje: Christopher Czerapowicz 23, Toni Bizaca 20, Dino Pita 13, Aaron Anderson 9, Skyler Bowlin 8, Davis Lejasmeiers 6, Mike Joseph 6, Erik Johansson 5.

Malbas: Carl Engström 23, Connor Miller 13, Fredrik Larsson 9, Gustav Sundström 7, Alexandar Danilovic 5, Darion Rackley 4, Kristoffer Gafor 2, Niklas Sellin 2.

Publik: 525.

ARTIKELN HANDLAR OM