17-åringen som leder poängligan

Alviks Klara Lundquist fortsätter att storspela

Foto: BILDBYRÅN
Alviks Klara Lundquist.
SPORTBLADET

Hon är bara 17 år – men en av basketligans bästa spelare.

Klara Lundquist sänkte Östersund med sina 21 poäng och nu leder Alviks guard poängligan.

– Jag har fått mer självförtroende, säger jättetalangen.

Klara Lundquist slog igenom förra säsongen och blev årets rookie i basketligan dam. Den här säsongen har 17-åringen tagit ytterligare ett kliv. Guarden är Alviks viktigaste spelare och mot Östersund var det hon som låg bakom seger.

Lundquist gjorde bara sex poäng i den första halvleken men i den andra klev hon fram. Med 17 poäng i andra halvlek och 14 returer totalt såg hon till att Alvik kunde vinna med 67-51.

– Vi spelade jättedåligt i första halvlek, det gick inte alls. Inga bollar gick i och vi hade inge bra anfalls- eller försvarsspel. Jag tror att vi underskattade dem och det kan man verkligen inte göra mot sådana lag, säger Lundquist och fortsätter:

– Det var en måstematch för oss och i andra kom vi ut mycket mer aggressiva och drog ifrån ganska snabbt.

Vill till final

Lundquist, som redan innan matchen ledde asistligan med fem i snitt per match, går nu upp i delad ledning i poängligan.

17-åringen har snittat 20,29 poäng den här säsongen och gjort totalt 142 poäng – lika många som Telges amerikanska guard Portia Durrett.

– Det är kul att ligga långt upp där, men om vi inte hade vunnit i dag så hade det inte spelat någon roll.

Vad är det som gjort att du tagit ytterligare ett kliv i år?

– Jag tror mest att det handlar om att jag får ta ganska mycket ansvar på banan och det beror ju på att Jurgita (Kausaite, coach) verkligen har sagt att jag ska ta avslut och leda laget och det gör att jag fått mer självförtroende själv. Mitt skott har ju blivit bättre för jag tränat väldigt mycket på det och blivit säkrare, men mest tror jag att det handlar om tilliten från Jurgita.

Segern var Alviks femte den här säsongen och laget ligger nu fyra i tabellen.

– Vi vill ju ta oss till semifinal och komma trea i tabellen så att vi inte behöver möta Umeå i semifinal utan Luleå, då har vi större chans att ta oss till final. Semifinal är målet, men det är klart att man vill ta sig längre än så, säger Lundquist.

FAKTA

Alvik–Östersund 67–51 (15–16, 11–19, 22–8, 19–8)

Alvik: Klara Lundquist 21, Paula Juhlin 16, Nathalie Schönberg 8, Louise Angel 8, Tina Moen 6, Erica Iderstål 4, Shawnice Wilson 4. Östersund: Taylor Proctor 13, Taylor Wurtz 11, Danielle Elvbo 8, Olivia Lindgren 7, Elsa Paulsson 7, Elin Setzman 3, Isabelle Edholm 2.

Publik: 214.

Eos–Norrköping 63–66 (8–15, 11–19, 18–10, 26–22)

Eos: Veshaundra Young 24, Louise Noaksson 9, Antionette Thompson 7, Simona Bartkova 6, Guillianne Trevisan 5, Kajsa Lundahl 5, Georgia De Leeuw 5, Matilda Edrén 2. Norrköping: Shanity James 26, Matilda Claesson 17, Sofia Pelander 10, Lovisa Hjern 10, Cajsa Uhrström 3.