Stekhet Rönnqvist sänkte Uppsala

Foto: Bildbyrån
Adam Rönnqvist (arkivbild).
SPORTBLADET

Adam Rönnqvist är stekhet.

Stjärnan sänkte obesegrade Uppsala med nytt poängrekord och såg till att BC Luleå behåller serieledningen.

– 31 poäng, det är ganska bra, men det måste hålla hela säsongen också, säger 26-åringen.

För två säsonger sedan snittade Adam Rönnqvist 4,6 poäng och var en bänkspelare i BC Luleå. Nu är han BC lagets ledande spelare och när Sportbladet frågade alla spelare i ligan vem som är seriens törsta stjärna röstades Rönnqvist fram som tvåa.

Mot Uppsala gjorde 26-åringen 31 poäng och sänkte det obesegrade bortalaget.

– Det kändes bra. Bollarna gick i korgen. Jag försökte vara aggressiv och attackera ganska mycket. Det var väl kanske den bästa match jag har gjort i ligan poängmässigt. Men det måste hålla hela säsongen också, säger Rönnqvist som den här säsongen snittar 17,3 poäng.

Han fick sitt stora genombrott i fjol och flera röster, framför allt i Luleå, ville se guarden få en chans i landslaget.

Fick inte landslagschans

Det fick Rönnqvist aldrig, men själv tar han det med ro.

– Jag trodde inte att jag skulle få chansen heller så för mig var det inga problem. Det var några andra som blev, jag ska inte säga upprörda, men som i alla fall trodde att jag skulle få chansen. Men för mig spelar det inte så stor roll.

Varför trodde du inte att du skulle få chansen?

– Jag vet inte. Det var ganska många som hade gjort bra säsonger. Det är tufft, landslaget är ju det tuffaste du kan nå så det är ingen självklarhet.

Vilka har reagerat på att du inte kom med?

– Några journalister här tyckte väl att jag förtjänade platsen där. Peter (Öqvist, coach) och Håkan Larsson (assisterande coach) tyckte det också.

”Publiken bar fram oss”

Luleå kopplade ett grepp om matchen mot Uppsala direkt, men bortalaget släppte aldrig iväg serieledarna. I den tredje perioden ryckte dock BC ledda av Rönnqvist och Tom Lidén och som mest var ledningen uppe i 20 poäng.

Men Uppsala gav inte upp och det blev ändå match innan BC Luleå till slut kunde vinna med 105-98.

– Det var en jättebra match av båda lagen anfallsmässigt i alla fall. Det var jätteskönt att få behålla serieledningen också och i dag hade vi en kanonpublik (2 018 personer) och en bra klack som hjälpte till att bara fram oss, säger Rönnqvist.

FAKTA

BC Luleå–Uppsala 105–98 (19–19, 25–24, 37–24, 24–31)

BC Luleå: Adam Rönnqvist 31, Tom Lidén 20, Brandon Rozzell 18, Quinton Upshur 11, Denzel Andersson 8, Yannick Anzuluni 6, Brice Massamba 4, Tim Kearney 4, Andreas von Uthman 3.

Uppsala: Axel Nordström 22, Andreas Person 18, Alexander Lindqvist 18, Rickard Eriksson 11, Odin Lindell 11, Jonathan Person 8, Lukas Friberg 6, Anes Zekovic 4.

Publik: 2 018.