”Måste bevisa att vi ska vara med”

Jämtland körde över Umeå i nya arenan

Foto: Bildbyrån
Torbjörn Gehrke.
SPORTBLADET

Jämtland har höga målsättningar den här säsongen men efter två raka förluster var laget tvunget att vinna mot Umeå. 

Då blev det storseger efter en överkörning i den tredje perioden.

– Vi måste bevisa att vi ska vara med och slåss, säger coachen Torbjörn Gehrke.

Jämtland har missat slutspelet med liten marginal de senaste säsongerna. I år, när bara ett lag missar slutspel, är siktet betydligt högre ställt än så.

Men säsongen har inletts med två segrar och fyra förluster och en plats i bottenskiktet.

Därför var seger mot Umeå ett måste för Jämtland som äntligen fått flytta in i sin nya arena. Hemmalaget ledde med tio poäng i paus, 49-39, men i den tredje perioden kom ett jätteryck.

Ledda av Jaan Puidet gjorde Jämtland 33-10 i tredje och matchen var över.

Jämtland vann till slut med 104-77 efter att alla spelar i laget gjort poäng.

– Det blev en liten urladdning i andra halvlek. Det är svårt att spela en sådan här match när vi har stuckit ut hakan och sagt att vi ska vara med och slåss om framflyttade positioner och då måste vi bevisa det också. I andra vågar de verkligen spela ut och vi får det jag önskat och hoppats på, säger coachen Torbjörn Gehrke.

”Inte optimalt”

Är målsättningen densamma efter inledningen av säsongen?

– Man får ta i beaktande att vi möter Norrköping efter att ha haft 18 dagars ledigt mitt i säsongen. Det är väldigt svårt att spela då. Det är naivt att tro att det inte påverkar. Sedan är vi bättre mot Luleå och bra mycket bättre mot Uppsala. Jag kvarstår vid att vi kan nästla oss in topp fyra, men det krävs att vi bevisar det.

 – Vi är ett lag som kommer att vara mellan fyra och sex. Varför inte ännu högre, vad är det för fel att säga det? Vi har ett bra lag. Det är första gången sedan jag var i Solna som jag kan säga att vi kan slå varje lag utan att de har en dålig dag. Det ger en trygghet både hos mig och hos klubben. Att vi ska gå till slutspelet är inget snack längre. Det är inte ens en diskussion.

Gehrke är inte helt nöjd med den haltande tabellen som gjort att laget nu också gör att Jämtland får spela tre hemmamatcher på en vecka.

– Det är delvis vårt eget fel och några andra lag som kanske inte kunde flytta matcher. Vi har inte haft en arena att spela i. Den blev inte klar förrän i mitten av november och Södertälje har spelat Europe Cup. Det är inte optimalt, men ibland får man inte acceptera att vissa saker kan man inte göra så mycket åt. Det är inte bra, men vad ska vi göra?

FAKTA

Resultat:

Jämtland–Umeå 104–77 (23–19, 26–20, 33–10, 22–28)

Jämtland: Jabril Durham 21, Niklas Larsson 17, Mike Bruesewitz 16, Preston Purifoy 12, Dino Cinac 11, Gustav Hansson 6, Daneil Johansson 5, Olle Lundqvist 4, Jaan Puidet 3, Anton Kobylak–Berglund 3, Samuel Berkelund 3, Oliver Gherke 3.

Umeå: Terrence Rönnestad Oglesby 17, Egal Saleman 13, George Valentine 13, Joshua Wolfram 13, Andre Nilsson 8, Johan Pierre 6, Jesper Hallberg 4, David Jallow 2, Johan Rönström.

Publik: 913.

Malbas–Uppsala 58–93 (11–17, 18–27, 19–25, 10–24)

Malbas: Sebastian Åris 17, Adrian Rodgers 17, Lasse Elbaeck 7, Jordan Peltier 6, Fredrik Larsson 5, Tadas Kvederavicius 2, Emil Isovic 2, Jake Zuilhof 2.

Uppsala: Andreas Person 21, Axel Nordström 18, Alexander Lindqvist 15, Sebastian Norman 12, Anes Zekovic 10, Lukas Friberg 10, Odin Lindell 4, Oliver Jonsson 3.