Wahlberg: Behövs ett mindre mirakel

SPORTBLADET

Det behövs ett mindre mirakel och Sverige kan inte fixa det självt.

Men landslaget måste visa att de fortfarande kan vara det lag de en gång var och ge oss något att tro på.

Malin Wahlberg.

Det har gått nio månader sedan den chockartade förlusten mot Spanien. Sverige föll med 48 poäng – den största förlusten på 13 år – och EM-hoppet kändes bortblåst.

Nu vet vi att drömmen lever. Men det är mycket som ska till för att den ska bli verklighet.

Sverige har inte EM-ödet i egna händer och måste fokusera på vad de kan påverka. Att vinna och att göra det stort – men framför allt visa att de fortfarande kan vara det lag som vann så många hjärtan för några år sedan.

Mycket har hänt sedan dess men faktum är att Sverige inte har varit i närheten av den nivå de hade under den magiska sommaren i Frankrike 2013 när Frida och Elin Eldebrink gick på vatten. Mästerskapet två år senare blev en besvikelse och EM-kvalet har varit ett stort steg bakåt.  Nu är det dags att ta ett minst lika stort framåt.

Måste visa potentialen som finns

Efter kaoset som uppstod under de inledande kvalmatcherna var bytet av förbundskapten oundvikligt.

Delar av truppen gjorde uppror mot Jurgita Kausaite och det gick så långt att Farhiya Abdi och andra spelare inte längre ville spela för landslaget.

Stämningen var förgiftad, men nu känns luften ren. Flera spelare vittnar om att glädjen är tillbaka, att sammanhållningen är bättre och att laget börjar hitta tillbaka till sin identitet.

Att det finns stor potential i det här laget är det ingen som har tvivlat på – nu måste de visa det på planen också. Landslaget behöver ett positivt besked och en framtidstro, speciellt om det inte blir något EM.

Ge oss något att tro på igen

Jag vill därför se ett Sverige som spelar ett aggressivt försvarsspel och som stressar Finland.

Jag vill se ett Sverige som får ut sin potential, springer sönder sina motståndare och spelar som det lag de en gång var.

Lyckas Sverige med det har man kommit en bit på vägen – och även om den inte leder till EM finns det något att tro på igen.

Sverige–Finland 20.00 i kväll på SVT24