”Det känns som att vi blivit förnedrade”

Abdi: Det är som ett nytt lag

Foto: Bildbyrån
Efter storförlusten mot Spanien måste Sverige nu vinna stort mot Finland för att hålla EM-drömmen vid liv.
SPORTBLADET

Sverige behöver en stor-seger mot Finland för att ta sig till EM – samtidigt måste andra resultat gå rätt väg.

Men basketlandslaget spelar för mer än ett mästerskap.

– Vi vill vinna tillbaka vår heder och visa vad vi kan, säger Frida Eldebrink.

Efter storförlusten mot Spanien med 48 poäng har Sverige hamnat i ett svårt läge i EM-kvalet. Chanserna att ta sig vidare till mästerskapet är små, men de finns.

Sverige måste vinna stort i den sista matchen mot Finland samtidigt som andra resultat måste gå Sveriges väg.

– Det är en väldigt komplicerad situation. Det är bara att hålla tummarna och ha lite tur. Men först och främst måste vi satsa på vår egen match och vinna den, säger Frida Eldebrink.

Kausaite fick foten

Efter förlusten mot Spanien sparkades förbundskapten Jurgita Kausaite efter att spelare visat sitt missnöje och assisterande förbundskapten Francisco Pinto tog över laget för en match.

Spelarna upplever att det är en stor skillnad nu mot tidigare samlingar.

– Det som hände är glömt och nu känns det otroligt bra. Vi har hittat tillbaka till vår gamla identitet och vad som gör oss bra och hittat glädjen i det vi gör igen. Framför allt har Frasse tagit fram ett spelsätt som passar oss och det var väl det som kanske saknades, säger Eldebrink.

Farhiya Abdi håller med.

– Det känns bättre, alla har kommit med ett nytt perspektiv på allt. Vi har haft en massa möten och det känns bra. Det är som ett nytt lag.

”Vill visa vad vi kan”

Även om Sverige inte tar sig till EM känner spelarna att de har en del att bevisa.

– Vi känner att vi vill ta tillbaka vår heder. Det känns som att vi har blivit förnedrade mot Spanien och inte visade vad vi kan mot Finland. Först och främst vill vi ta tillbaka glädjen i spelet som vi känt tidigare och avsluta med en så bra match som möjligt.

Sverige–Finland 20.00 i kväll på SVT24.

Så HÄR går Sverige till EM

  Sex av nio grupptvåor går vidare till EM.

Sverige kan inte få mer än två nationer (Kroatien och Montenegro) bakom sig på vunna matcher och det kommer därför att avgöras på målskillnad. Sverige har -61 och kommer att behöva en storseger mot Finland för att komma ikapp något av de andra lagen.

Sveriges hopp står till att Frankrike slår Kroatien i Grupp B och att Italien besegrar

Montenegro i Grupp C.

Utöver det måste Israel (-14 i målskillnad) förlora mot Bosnien borta eller Lettland (-9) förlora mot Slovenien hemma samtidigt som Sverige vinner mot Finland med så pass mycket att man får en bättre målskillnad.

Exempel: Om Bosnien slår Israel med 17 poäng behöver Sverige alltså slå Finland med 30 poäng samtidigt som Kroatien och Montenegro förlorar sina matcher.