Inget EM – men spelarna vill ha kvar förbundskapten

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

LULEÅ. Sverige missade EM trots utklassningssegern mot Finland.

Nu vill spelarna att Francisco Pinto ska stanna som förbundskapten.

– Jag ser fram emot att bygga vidare på det här med honom, säger Amanda Zahui.

Sverige gjorde vad de kunde och körde över Finland med hela 94-45. Men 49-poängssegern räckte inte till en EM-plats när de andra resultaten i grupperna inte gick Sveriges väg.

Spelarna var glada över att ha fått revansch från storförlusten mot Spanien senast.

– Det är synd att det inte gick hela vägen för att kvala in till EM. Men vi har själv satt oss i den här sitsen så vi har bara oss själva att skylla, men skönt att vi får visa vad vi kan göra på hemmaplan. Jag är jättestolt över tjejerna, säger Frida Eldebrink.

– Det här var sjukt viktigt för självförtroendet men också att ta den här revanschen. Vi fick spö mot Spanien nu fick vi ge spö, säger Amanda Zahui.

”En fantastisk coach”

Förbundskapten Francisco Pinto tog över landslaget efter att Jurgita Kausaite fått sparken. Han hade bara kontrakt över matchen mot Finland, men nu vill spelarna att han stannar.

– Absolut. Helt klart. Frasse är en helt fantastisk coach. Han var en av mina första coacher så jag ser fram emot att jobba med honom i framtiden och bygga vidare på det här.

Binta Drammeh, Anna Barthold, Farhiya Abdi och Eldebrink håller med.

– Jag skulle jättegärna ha kvar honom. Han har gjort ett fantastiskt jobb den här veckan och alla har trivs. Vi har redan börjat bygga på något stort, säger Frida.

Pinto själv vill stanna

– Det är kul att jobba med ett sådant här lag, ja. Men det är upp till förbundet. Jag kommer inte att lägga mig i den frågan.

”Gäller att titta framåt”

Generalsekreterare Lena Wallin-Kantzy säger att frågan nu ska utvärderas.

– Det finns vissa planer på att söka EM 2019 och vi har ingen jättebrådis. Vi vill göra det grundligt. Men vi är supernöjda med det jobb teamet har gjort.

Hur mycket spelar det in att spelarna vill ha kvar honom?

– Vi kommer att ha en utvärdering. Jag vet inte vad det har sagt men det är klart att det är positivt med ett lag i medvind.

Hur mycket ansvar tar ni på er för att det inte bli något EM i och med att det, med facit i hand, kanske var fel förbundskapten från början?

– Inga kommentarer.

Det finns ingen självransakan från förbundets sida?

– Jag har ingen kommentar till det. Det ändrades och nu är det som det är. Nu tittar vi framåt. Vad kan vi ändra? Det funkade inte men det är överspelat nu, det gäller att titta framåt.

Om Sverige skulle få EM 2019 slipper man kvalet i november nästa år. Då blir i stället VM-kval nästa utmaning för de svenska basketdamerna.