Fick armbågen ur led - fortsatte att spela

Rajon Rondo tände sitt Celtic: ”Det var fantastiskt att se”

Foto: REUTERS
Rondo hjälps av planen med armen ur led. Några minuter senare var han tillbaka.
SPORTBLADET

Boston Celtics lever.

Med en övertygande seger, 91–87, mot Miami Heat har man reducerat till 1–2 i matcher.

– Vi förstår nu till fullo hur svårt det är att besegra en mästare, säger Heats coach Erik Spoelstra.

Nu var det tre år sedan Boston Celtics senast blev mästare, våren 2008, men stommen är densamma. Celtics, som blivit övermannat de två första matcherna, studsade tillbaka med en stark insats med ryggen mot väggen efter två raka förluster i semifinalen i östra konferensen.

På papperet kanske det ser ut som att Kevin Garnett, 34, var huvudpersonen. Veteranforwarden är framför allt Celtics nyckelspelare i defensiven men klev i natt fram offensivt också. Garnett gjorde 28 poäng och tog 18 returer. Det är mer än han presterade i de två första matcherna tillsammans.

Otäcka bilder

Men emotionellt så var guarden Rajon Rondo den store hjälten för Celtics. Några minuter in i tredje quartern blev Rondo neddragen och vänstra armbågen gick ur led. De otäcka tv-bilderna visade hur armen vek sig på ett onaturligt sätt. Rondo lämnade matchen men kom tillbaka sju minuterna senare – och spelade resten av matchen i princip med en arm.

– Han visade där att han är en riktigt tuff, ung individ, säger Kevin Garnett.

– Första rapporten sa att den var ur led och att han skulle vara borta för gott. Men 30 sekunder senare gick han förbi mig och såg ut som att han tänkte spela. Uppenbarligen så tände det alla i laget. Det var fantastiskt att se honom tillbaka på planen, säger Celtics coach Doc Rivers.

Boston Celtics vann andra halvlek med 17 poäng och matchen med 97–81.

Ska spela nästa match

Rajon Rondo tvekade inte om sin status inför match fyra, som spelas på måndag: han ska spela.

– Jag kommer att vara begränsad men inte defensivt. Jag kan fortfarande sätta press på bollhållaren. Jag kan ta returer och se till att våra stjärnor och de andra spelarna kan göra poäng, säger Rondo.

I Memphis tog hemmalaget Grizzlies en 2–1-ledning i matcher mot Oklahoma City Thunder i västra konferensens semifinal. Grizzlies, slutspelets stora succélag, vann efter en enorm fjärde quarter samt övertid.

Inför fjärde quartern låg Grizzlies under med 13 poäng men lyckades nå oavgjort och övertidsperioden vann man med 15–7.

– Det var mirakulöst, säger Grizzlies coach Lionel Hollins.

Grizzlies var seedat åtta och sist i västra konferensen inför slutspelet men slog ut toppseedade San Antonio Spurs i första rundan.

ARTIKELN HANDLAR OM