Dallas skickade ut favoriten LA Lakers

Karriären över för coachen Phil Jackson

Jason Terrys grymma skytte för Mavericks var en stor anledning till att Lakers var chanslösa i nattens match.
SPORTBLADET

2006 floppade Dallas Mavericks i NBA-finalen.

De senaste åren har varit en fruktlös kamp för att ta sig tillbaka dit – men i natt tog Mavericks ett stort kliv när man slog ut favoriten Los Angeles Lakers.

– Jobbet är inte klart än, säger Dallas Jason Terry.

Foto: afp
Lakers coach Phil Jackson gjorde sin sista match i och med nattens förlust.

Den svåraste matchen att vinna ska ju vara den sista. Ingen har berättat det för Dallas Mavericks. I går krossade man Los Angeles Lakers med 122–86 och vann semifinalen i västra konferensen med 4–0 i matcher.

Lakers, stor favorit att vinna sin tredje raka titel, hade ingenting att sätta emot när Mavericks började regna trepoängare och hade avgjort matchen redan i halvtid. Mavericks satte elva trepoängsskott i första halvlek och var uppe i 20 när slutsignalen gick. Båda siffrorna är tangerade slutspelsrekord i NBA.

Hetast av alla var Jason Terry. Terry satte nio stycken, också det tangerat NBA-rekord.

– Jag tror inte att jag har sett ett lag spela på den här nivån i en matchserie. Man skulle vilja ha chansen att utmana men vi fick ingen, säger Lakers coach Phil Jackson.

Spelare utkastade

Jackson, 65, gjorde sin sista match som NBA-coach. Han lämnar ligan som kanske den störste någonsin. Jackson vann elva titlar med Chicago Bulls och Los Angeles Lakers under 1990- och 2000-talet.

– Det har varit en underbar tid, säger Jackson.

Tyvärr skämde delar av hans frustrerade lag ut sig i slutet av gårdagens match. Både Lamar Odom och Andrew Bynum blev utkastade från matchen efter fult och farligt spel. Särskilt Bynums armbåge på Dallasguarden J.J. Barea kunde ha lett till skada. 

– Det där är sånt man aldrig vill se i en basketmatch, någonsin, säger Lakersstjärnan Kobe Bryant.

Dallas Mavericks gick till final 2006 och tog där ledningen med 2–0 i matcher mot Miami Heat. Men sedan förlorade man fyra raka matcher. Sedan dess har man aldrig nått så långt som talangen antytt att man borde nå.

Atlanta kvitterade

Det här kan vara året man tar sig tillbaka till finalen.

– Vi är halvvägs dit vi vill nå, säger Dallas coach Rick Carlisle.

I öst så lyckades Atlanta Hawks kvittera till 2–2 i matchserien mot Chicago Bulls. Josh Smith, tidigare hårt kritiserad för sina tveksamma skottval, ledde vägen med 23 poäng, 16 returer och åtta assist.

– När han spelar så där så är det nästan omöjligt för något lag att slå oss, säger Hawks Joe Johnson.

Match fem spelas i Chicago på tisdag.

ARTIKELN HANDLAR OM