Han gjorde 138 poäng

21-åringen: ”Jag får tacka han där uppe”

Foto: SCANPIX
Jack Taylor.
SPORTBLADET

I natt stod Jack Taylor för ett enastående poängrekord i college.

21–åringen gjorde 138 poäng – i en och samma match.

– Jag får tacka han där uppe, säger Taylor, som hyllas av NBA–stjärnorna.

Jack Taylor stod för en magisk insats när hans Grinnell mötte Faith Baptist i collegebasketens tredjedivision. Grinnell vann med 179—104 och Taylor stod för imponerande 138 poäng.

– Jag tror inte att jag har fattat det ännu, säger Taylor till AP.

Taylor hade haft problem med skyttet på slutet och tyckte inte heller att det stämde i början av matchen mot Faith Baptist. Men sedan lossnade det rejält.

I halvtid trodde Taylor att han hade gjort 30 poäng, men det var betydligt mer än så.

– Coachen kom in med statistik och sa att jag hade gjort 58 poäng. Man kunde se hur spelarna i laget sken upp, säger Taylor till ESPN.

Lyckades med 27 trepoängare

Totalt sköt han 108 skott och av dem satt 52 stycken i korgen, 27 av dem var trepoängare. Totalt blev det 138 poäng och med det slog han rekord i NCAA (National Collegiate Athletic Association). Det gamla hade Bevo Francis som gjorde 113 poäng i en match 1954.

– Det var en stund under den andra halvleken som jag gjorde flera trepoängare i följd – kanske sju eller åtta. Det kändes som allt jag kastade iväg gick in, säger Taylor.

Collegespelaren berättar att han gjorde något ovanligt inför tisdagskvällens match. Taylor träffade några spelare och läste bibelverser.

– Jag får tacka han däruppe, säger han.

Taylor var dock inte den enda spelaren som gjorde en kanonmatch natten till onsdag. David Larson gjorde 70 poäng för Faith Baptist.

”138 poäng är sinnessjukt”

NBA–stjärnan Kobe Bryant, som har personligt rekord på 81 poäng i en match, hyllar Taylor stort.

– Är det på riktigt? Wow. Det är imponerande, det är galet. Jag bryr mig inte om på vilken nivå det är, att göra 138 poäng är sinnessjukt, säger Bryant till ESPN.

– Om du gör 138 poäng har du i stort sett rätt att be folk dra åt skogen.

Oklahomas Kevin Durant ville ge Taylor sprit som belöning.

”Jack Taylor, du förtjänar en shot med Jack Daniels efter den insatsen lol...wow”, skriver Durant på Twitter.

Wilt Chamberlain är den spelaren som har gjort flest poäng i en match i NBA. 1962 gjorde ”The Big Dipper” 100 poäng när San Francisco Warriors besegrade New York Knicks.

Fotnot: 138 poäng är mycket, men det är ingenting mot Mats Wermelins världsrekord. Som 13–åring gjorde han 272 poäng i en pojklagsmatch.

ARTIKELN HANDLAR OM