Clippers ägare stängs av på livstid

Foto: AP
Donald Sterling.
SPORTBLADET

NBA har straffat Donald Sterling, 80.

Han tvingas sälja Los Angeles Clippers, stängs av på livstid och får böta cirka 20 miljoner kronor.

– Det här har varit en smärtsam stund, säger NBA:s kommissionär Adam Silver på en presskonferens.

Det var nöjessajten TMZ som avslöjade Donald Sterling. Enligt en ljudupptagning hade 80-åringen uppmanat sin flickvän att inte publicera bilder på sig själva tillsammans med svarta personer.

Spelarna protesterade mot ägaren

Inför helgens möte med Golden State i NBA-slutspelet protesterade spelarna i Los Angeles Clippers mot sin egen ägare. Sterling har även kritiserats hårt av bland andra USA:s president Barack Obama.

– När obildade människor vill saluföra sin okunnighet behöver man egentligen inte göra något. Det är bara att låta dem fortsätta prata, sa USA:s president Barack Obama, som kallar de rasistiska kommentarerna "otroligt kränkande".

Tvingar Sterling att sälja klubben

På en presskonferens i New York på tisdagen berättade NBA:s kommissionär Adam Silver att Sterling stängs av på livstid och bötfälls med cirka 20 miljoner kronor.

Silver sa även att han tvingar Sterling att sälja Los Angeles Clippers.

– Det här har varit en smärtsam stund för alla medlemmar i NBA-familjen, säger Adam Silver.

Förre NBA-stjärnan Magic Johnson var en av de personerna som blev utsatt för rasistiska påhopp av Sterling. Enligt rykten är 54-årige Johnson sugen på att köpa Clippers.

”Alla NBA-fans, jag vill sätta stopp för de här ryktena. Jag försöker inte köpa Clippers, de har redan en ägare”, skrev han på Twitter innan beskedet om Sterling.