”Man får nypa sig i armen”

Foto: GETTY IMAGES
Jonas Jerebko möter Cleveland Cavaliers i åttondelsfinal när NBA-slutspelet inleds i natt, svensk tid. 
SPORTBLADET

När Jonas Jerebko ­tradades i februari var det till ett utdömt och ­uträknad Boston Celtics.

Nu står svensken i sitt första NBA-slutspel – mot LeBron James och stjärnspäckade Cleveland ­Cavaliers.

– Vilka vi än spelar mot borde vara oroliga, säger Jerebko.

Inför säsongen var det inte många som trodde på Boston Celtics. Om ens någon. Under inledningen av grundserien stärktes inte direkt förtroendet för det unga laget med oerfaren coach. När storklubben sedan bytte bort superstjärnan Rajon Rondo och bäste poängplockaren Jeff Green inom loppet av tre veckor var det spiken i kistan för Bostons säsong.

Trodde alla.

Poängbäst i debuten

Men utan stjärnorna började Celtics vinna matcher. När klubben ­sedan bytte till sig Isiah Thomas, Gigi ­Datome och Jonas Jerebko lyfte laget ­ytterligare.

Boston har varit Eastern Conference näst bästa lag sedan februari med 23 ­segrar och 13 förluster.

För Jerebko, som fick ­begränsat med speltid i Detroit Pistons, har klubbytet varit en succé. Svensken klev in i hemmadebuten och var poängbäst

i Boston med sina 20 mot New York Knicks.

I matchen efter blev det 16 poäng mot Charlotte Hornets. Sedan dess har han hyllats och omfamnats av Bostonpubliken.

– Det var dags för ett byte för mig, så jag var glad. Det var skönt att få en förnyelse i Boston och få spela mycket och komma till nytt lag och nya lagkamrater. Allt har varit väldigt positivt och jag känner att jag har en viktig roll i detta laget, ­säger Jerebko till Radiosporten.

”Kan slå alla lag”

Tillsammans med nyförvärven Thomas och Jae Crowder har Jerebko, med sin energi och sitt tre­poängsskytte, varit en bidragande anledning till att Boston tagit sig till slutspel mot alla odds.

Där väntar titelfavoriten Cleveland Cavaliers med supertrion Kyrie Irving, Kevin Love och LeBron James.

– Vi känner oss självsäkra efter våra segrar de senaste månaderna. Vi har spelat bra basket och vi kommer in med mycket självförtroende, säger Jerebko, som inte räds det stjärnspäckade Cleveland, till Bleacher Report. 

– Vi har visat att vi kan slå alla lag i NBA, så vilka vi än spelar mot borde vara lite oroliga och inte ta oss lätt.

#signtheswede

– Det är de som har pressen på sig och det är de som är favoriter till att vinna hela mästerskapet. Så vi kommer in utan press och har spelat riktigt bra och vunnit ett par matcher mot dem.

Jerebkos kontrakt med Boston går ut efter säsongen då 28-åringen blir free agent. På sociala medier har hashtaggen ”signtheswede” gått varm bland Celticfansen och Jerebko lär inte ha försämrat sina aktier till ett kontrakt den senaste tiden.

– Jerebko är någon som vi har försökt få tidigare. Vi gillar stora skyttar. Jag älskar killar som vet hur man spelar och kan skjuta treor och har längden. Han kan skjuta trean och han kan attackera. Han vet bara hur man spelar helt enkelt, säger Celticpresidenten Danny Ainge till Boston Herald.

Själv stortrivs svensken i mesta mästar-klubben som tagit hela 17 titlar.

– Man får nästan nypa sig i armen. Det får man göra lite hela tiden när man spelar i NBA, men speciellt när man får spela med ett historisk lag som Boston Celtics. Det betyder mycket varje kväll att få ta på sig den gröna tröjan.

FAKTA

RÖSTER OM JEREBKO

”Jag gillar att spela med honom för vi är ganska lika som spelare. Vi har mycket energi, passar bollen och mycket rörelse. Det var bra att göra resan tillsammans och det är kul att spela med honom på planen. Han är en väldigt trevlig kille och osjälvisk på planen.”

Lagkamraten Luigi Datome, som tradades till Boston från Detroit samtidigt som Jerebko, till Radiosporten

”Jag tycker att han har varit bra åt båda hållen. Men jag är inte så förvånad. Jag har alltid tyckt att när han var på planen var Detroit lite svårare att spela mot, på grund av sättet han spelade på. Han är en bättre försvarare än jag trodde när han kom hit.”

Bostons coach Brad Stevens till ESPN

”Han har spelat sin karriärs bästa basket, och det har en positivt effekt på laget ­också. Bostons offensiv levererar på en otroligt effektiv nivå med honom på planen. Han är en stabil skytt, vilket breddar spelet. Han är ingen fantastisk returtagare

på något sätt, men han sliter för att kompensera det.”

Boston Celticsbloggaren Jeff Nooney

JEREBKOS SIFFROR I BOSTON

Matcher: 29

Poäng: 7.1 i snitt

Returer: 4.8 i snitt

Minuter: 18.2