Är historiens mest lukrativa kontrakt

Basketstjärnans superjackpott

1 av 2 | Foto: AP
SPORTBLADET

LeBron James har hunnit bli 30 år och går in på upploppet av sin basketkarriär.

Men även när skorna ligger på hyllan kommer stjärnan tjäna miljarder.

Amerikanen har skrivit på historiens mest lukrativa sponsoravtal med Nike som löper över en livstid.

Det är första gången i Nikes historia som företaget skriver ett livstidskontrakt med en idrottsman. Men så är det inte vilken idrottsman som helst heller.

”En tanig 18-åring från Akron”

LeBron James specialdesignade Nike-skor väntas i år ha dragit in 3,4 miljarder kronor till Nike. Nu hoppas företaget, med hjälp av stjärnans dragningskraft, lyfta skolinjen mot de 18,7 miljarder kronor Michael Jordans ”Air Jordan” årligen ordnar.

Då belönas också LeBron James. Enligt ESPN är det nya livstidsavtalet värt betydligt mer än Kevin Durants tioårskontrakt med Nike. Ett avtal värderat till 2,55 miljarder kronor.

– Jag är en väldigt ödmjuk man och det här har varit en otrolig tid för mig och min familj. Jag är bara tacksam mot Nike och (grundaren) Phil Knight och alla där borta för att de tror på en tanig gammal kille, och en tanig 18-åring, från Akron, Ohio, och jag är lycklig över att få vara en del av ett sådant fantastiskt företag, säger LeBron om det nya avtalet.

Tjänar 550 miljoner om året

LeBron James skrev sitt första kontrakt med Nike redan 2003 innan han klev in i NBA – ett sjuårigt avtal värt motsvarande 765 miljoner kronor. Det var då världens mest lukrativa sponsoravtal. Sedan dess har basketstjärnan också tjänat stora pengar på investeringar utanför idrotten.

James aktier i företaget Beats Electronics, som tillverkar hörlurar, gav honom minst 255 miljoner kronor när företaget nyligen såldes till Apple. 30-åringen äger också delar av pizzaföretaget Blaze samt mediaplattformen Uninterrupted.

Redan innan det nya sponsoravtalet med Nike skrevs ska James, enligt Forbes, ha säkrat inkomster på motsvarande 550 miljoner kronor i lön och sponsorintäkter för 2015.