Jerebko: ”Klart vi kan vinna titeln”

Jonas Jerebko, 29, om Bostons höga målsättning och den okända karriären

1 av 2 | Foto: Foto: AP
Ställs mot de bästa Att tampas med superstjärnor som Carmelo Anthony har blivit vardagsmat för Jonas Jerebko efter sju säsonger i NBA. Men när eller om vi får se Kinnasonen i landslagströjan igen är osäkert.
SPORTBLADET

boston. Han har precis köpt sitt drömhus, ska snart bli pappa och har en okänd karriär vid sidan om planen.

Sportbladet åkte till Boston för att träffa NBA:s ende svensk och pratade landslag, bling-bling och titeldrömmar.

– Jag har inte kunnat säga det något annat år, men det är klart att det känns realistiskt att vinna, säger Jonas Jerebko.

Boston Celtics har egentligen en ledig dag, men Jonas Jerebko har varit i hallen och skjutit och tittat på video från segermatchen mot Orlando Magic kvällen innan. Sportbladet träffar svensken i Cambridge precis utanför Boston där han bor tillsammans med fästmön Johanna och deras två hundar.

Men om bara någon vecka blir de fler i familjen.

– Jag tror inte att man förstår det innan den är här. Det är klart att det kommer att förändras, men jag är redo. Det kommer att förändras till det bättre så jag är inte orolig, det ska bara bli kul att bli en till i familjen, säger den blivande pappan.

Jerebko byttes bort till Boston under förra säsongen, efter sex år i Detroit. Inför sin sjunde säsong i NBA skrev han på ett tvåårskontrakt med Celtics och med bara några matcher kvar av grundserien talar allt för att svensken kommer att få spela karriärens andra slutspel i vår.

Redo för Cleveland igen

I fjol slogs Boston ut direkt av finallaget Cleveland Cavaliers. I år hoppas Jerebko på att slippa dem i första rundan.

– Det är det bästa laget i Eastern Conference så självklart vill man undvika dem. Vi vet att vi måste spela mot dem om vi vill nå vårt mål, men vi tar dem hellre i andra eller tredje rundan.

Vad är målet?

– Att vinna allt. Vi vet att vi kan slå alla lag. Det låter som en klyscha, men allt kan hända i slutspelet. Vi är friska och vi känner oss redo, vi går för att vinna allt.

Det känns realistiskt?

– Det känns lite konstigt att säga för jag har inte kunnat säga det något annat år, men jo, det är klart att det känns realistiskt att vinna. Jag sitter och säger det här nu och så kommer det att skrivas till höger och vänster att han inte vet vad han snackar om, men vi tror på oss själva och vet att vi kan gå långt och överraska.

När vi träffades i somras trodde du på din bästa säsong, har den varit det hittills?

– Nummermässigt kanske inte, men spelmässigt känner jag definitivt att jag bara blir bättre och bättre. När man inte får chansen att spela 20 plus (minuter) är det svårt att visa vad man kan göra. Jag försöker spela min roll bara. Det är det som har hållit mig kvar i den här ligan så lång tid och som kommer fortsätta hålla mig kvar i ligan. Det finns många som försöker göra för mycket och tror att de bara kan komma in och ta för mycket plats. Det funkar inte riktigt så, den är lite speciell den här ligan och man måste lära sig hur den fungerar. Man måste hitta sin roll och jag vet vad min roll är. Jag jobbar hårt, är tidig till träning, lämnar sent. Jag lägger in all extratid och är en bra lagkamrat.

Vad fick dig att inse vad du måste göra för att lyckas?

– Varje år ser jag spelare som spelar ett–två år i NBA och nu spelar de i Kina eller Europa. Alla gör samma misstag. De lever för mycket i livsstilen och de vet inte riktigt vad de behöver göra för att stanna kvar. Jag ser det varje år och jag försöker att inte göra samma misstag. Ju längre man är i den här ligan, desto mer inser man att det kanske inte är allt att få upp så många skott som möjligt. Att kolla på statsen direkt efter en match och bara ”åh shit, jag gjorde bara detta i dag” och sen gå in på alla sociala medier där alla skriver till höger och vänster och bry sig för mycket om det. Det har jag lärt mig nu, jag läser knappt någonting, det finns så många idioter där ute.

Juice till hockeystjärnorna

Jerebkos flytt till Boston blev ett lyft för karriären, men det är Detroit han kallar hemma.

29-åringen har precis köpt hus i staden och det är också där han har sin andra, mer okända, karriär.

– Jag bygger hus och har öppnat ett par restauranger i Detroit. Jag har alltid varit intresserad av fastighetsmarknaden och att få lite nyttigare juicebarer och lite nyttigare mat, amerikanerna kan behöva det.

Hur kom du in på det?

– Jag och min kompis började snacka om idén och bollade den några år fram och tillbaka. Jag har gått på juicebarer och smoothieställen på alla möjliga ställen så jag plockade det bästa från alla och slog ihop det till en idé och gjorde det till verklighet. Det är ett väldigt bra ställe. Jag vet att det är många i Red Wings som har det som favoritställe i Birmingham. Man kan inte spela basket för evigt, jag har hittat min grej och det är skönt att man har gjort det.

Är det så du investerar dina NBA-miljoner?

– Nja, jag har inte investerat så mycket i det om jag ska vara ärlig. Men jag har haft tur och har haft bra partners så det har blivit större och större utan att man har behövt lägga in så mycket. Jag är ganska bra på att spara. Som du ser, jag har inte några grejer på mig som mina lagkamrater.

Men jag såg att du hade snygga skor i går i alla fall (Jerebko sportade ett par Louis Vuitton).

– Jo, det är klart att man kan unna sig lite då och då och kanske kan man köpa vad man vill. Men jag har aldrig varit någon som är mycket för bling eller sådana grejer. Man unnar sig när man vill ha något, men jag går inte och köper och spenderar som vissa av mina lagkramter.

Vad köper du om du ska unna dig något?

– Ett par skor här och där, jag har väldigt mycket skor. Men jag har ju (sponsorkontrakt) med Nike så man får väldigt mycket grejer också. Jag köper hellre något till Johanna eller mamma och pappa. Jag har köpt mitt drömhus nu så jag behöver inte så mycket mer.

Har kontakt med Bosnic

I sommar spelar Sverige EM-kval mot Bosnien & Hercegovina och Ryssland. Jerebko tackade nej senast och Sverige missade mästerskapet. Hur det blir den här gången återstår att se.

– Just nu försöker jag bara vara frisk och tänka på slutspel. Jag hoppas att vi går så långt som möjligt. Jag har kontakt med Vedran (Bosnic, förbundskapten), vi snackar lite då och då. Men jag har sagt att jag ska bli pappa nu och jag har en lång säsong bakom mig. Jag stänger inga dörrar, men just nu koncentrerar jag mig bara på NBA.