”En möjlighet för att göra något speciellt”

Supermötet mellan superstjärnorna avgörs i en match – i natt kan LeBron James skriva sin historia

Foto: AP
LeBron James vill skriva historia med Cleveland
SPORTBLADET

Han kom tillbaka för att skriva historia.

Nu är LeBron James en match från att göra det.

För att lyckas måste Cleveland Cavaliers superstjärnan klara något ingen tidigare gjort.

Historien är känd vid det här laget. Inför förra säsongen kom LeBron James tillbaka hem till Cleveland där han spelat hela sin karriär innan ”det stora sveket” när han gick till Miami Heat 2010. LeBron tog Cleveland Cavaliers, som aldrig har vunnit en titel, till final redan första året.

Där tog det stopp mot Stephen Curry och Golden State Warriors.

Nu har LeBron tvingat fram en helt avgörande sjunde match mot samma motståndare och det råder inga tvivel om vad som står på spel.

Hela Cleveland törstar efter en titel. Staden har inte vunnit något sedan 1964 när Browns vann NFL.

LeBron återvände för att ändra på det.

– Jag kom tillbaka av en anledning och det är att ta ”The Championship” till Cleveland, till hela Ohio och alla Cavalierfans i världen. Det har varit ett av mina mål, men jag lägger ingen mer press i det. Jag litar bara på det jag har kunnat göra, det jobb jag har gjort, det mina lagkamrater har gjort, säger han enligt AP.

”Har inte gått vår väg”

Golden State kopplade ett rejält grepp om finalserien och gick ifrån till 3-1 i matcher. Det är LeBron som har tagit Cleveland tillbaka med 41 poäng i två raka matcher.

Nu måste han och Cleveland lyckas med det som ingen gjort tidigare och vända 1-3-underläge till seger.

Men press? Nej, LeBron tänker inte så.

– Det är en möjlighet för oss att göra något speciellt, svarar James när han återigen får frågor om pressen.

Mellan LeBron och en av de största comebackerna i idrottshistorien står återigen Curry och Golden State. Mästarna har krossat rekord efter rekord under säsongen, men i slutspelet har spelet hackat. Oklahoma skaffade sig 3-1 i matcher i semifinalen innan Warriors lyckades vända i match sju.

Nu står de där igen.

– Saker har inte gått vår väg trots hur (bra) det gick i grundserien. Slutspelet har inte varit enkelt. Det har inte varit något perfekt över det. Så ja, det är frustrerande. Men jobbet vi har gjort och möjligheten vi har gett oss själva med en Game 7 för att vinna finalen hemma, du måste vara exalterad över det, säger Curry.

”Kommer inte att göra det”

På frågan om han skulle se rekordsäsongen som ett misslyckande om de inte vinner titeln i natt svarar stjärnan:

– Ja, lite så. Det var vårt mål från början. Vi är här i match sju med en chans att göra det. Vi har haft två chanser på oss utan att lyckas. Vi har 48 minuter på oss att göra det. Om vi inte lyckas kommer vi alla att vara väldigt, väldigt besvikna.

Grundseriens MVP och snittat 23,5 poäng under finalserien och har fått se sig överglänsas av LeBron James.

Clevelandstjärnan vill dock inte svara på om han borde bli finalseriens MVP oavsett om Cavaliers vinner eller förlorar.

– Jag är okej med vilket som. Senast jag svarade på en fråga om MVP gick det inte så bra för mig så jag kommer inte att göra det igen. Jag kommer inte att göra det, säger LeBron, skrattar och syftar på det omtalande uttalandet när Curry fick priset under grundserien. James sa att ”man kan få olika resultat” när man pratar om mest värdefulla spelare, men la till att Curry förtjänade priset.

”Måste göra årets match”

Golden State-stjärnan, som visade starka känslor och kastade sitt munskydd när han foulades ut i slutet av matchen senast, vet vad som krävs av honom.

– Jag måste göra årets bästa match, om inte karriärens på grund av det som står på spel.

Golden State har fördel av hemmaplan i Oracle Arena i nattens rysare. En biljett courtside kostar 410 000 kronor och en talesperson för biljettförsäljaren Stubhub kallar den avgörande finalen för ”den hetaste NBA-biljetten” de någonsin haft.

Det är inte konstigt.

Världens två bästa lag och världens två bästa spelare gör upp i en sjunde och helt avgörande match.

Historia kommer att skapas och LeBron James är ute efter att skriva sin.

Stephen Curry tänker göra allt för att stoppa det.

ARTIKELN HANDLAR OM

NBA

Miami Heat

Basket