”Frustrerande att börja på ruta ett”

Jonas Jerebko i stor intervju

Foto: TT
Jonas Jerebko.
SPORTBLADET

Jonas Jerebko gör sin sjunde NBA-säsong och den sista på kontraktet med Boston Celtics.

För Sportbladet berättar han om pappalivet, relationen med storstjärnan Kevin Durant och frustrationen över speltiden.

– Varje säsong är jag tillbaka på ruta ett och måste jag bevisa vad jag kan göra, säger 29-åringen.

Jonas Jerebko har gjort något som ingen annan svensk har varit i närheten av. Han har tagit sig till NBA och stannat där i sju säsonger.

Nu är han inne på sista året av sitt kontrakt med Boston Celtics och efter det är karriären ett oskrivet blad.

Det är något 29-åringen från Kinna inte vill tänka på.

– Utan att man tänker på det kanske man gör det ändå. Jag försöker bara att ta en match i taget och verkligen koncentrera mig på den här säsongen. Men det kanske sitter i bakhuvudet lite, säger han.

”Inte missat ett skott på två veckor”

Jerebko har under hela sin NBA-karriär fått kriga för sin speltid. Men under slutspelet mot Atlanta Hawks i fjol fick han chansen och tog den.

Svensken snittade 27 minuter, 9.2 poäng och 6.8 returer på sex matcher. Men i inledningen av den här säsongen har Jerebko återigen fått kämpa för sina minuter.

– Varje säsong känns det som att jag måste bevisa vad jag kan göra. Minuterna går upp och ner, men jag får spela varje match och får förtroende i slutet av matcherna. Jag ska inte gnälla för mycket men självklart vill man spela mer när man vet att man spelar bra basket. Jag är alltid redo när jag fått chansen och det känns typ som att jag inte har missat ett skott på två veckor, säger han.

Är det frustrerande att hela tiden måsta bevisa sig?

– Det är klart att det är lite frustrerande men jag är så van vid det för så har det varit varje år. Jag har spelat upp mig och sedan varit tillbaka på ruta ett. Det är lite frustrerande men jag hade kunnat vara i en mycket värre situation och jag vet vad jag kan så det är bara att fortsätta.

Jonas Jerebko.

”Är bättre än förra året”

Jerebko blev pappa i början av april och det har förändrat inställningen till basketen.

– Det är alltid kul att komma hem. Det var många som sa att det kommer att förändra mig och det är klart att det har gjort det. Men bara till det bättre. Men jag tror inte att folk förstår hur mycket man är borta när man spelar i NBA och det är väl det enda som suger med att vara borta 50 procent av tiden.

Hur har det förändrat dig att bli pappa?

– Man blir äldre och smartare och hon är helt underbar. Jag har lite att gnälla på. Det är, som jag sa, lite frustrerande att behöva visa vad man kan varje säsong och börja på ruta ett, men man glömmer basketen när man kommer hem till en leende Izabel.

Boston åkte ut mot Atlanta i åttondelsfinalen i fjol. I år har laget fått in Al Horford och börjat säsongen med nio segrar och sju förluster.

– Vi är bättre än vi var förra året så det känns självklart som att jag kommer att gå till mitt tredje raka slutspel i år och i slutspelet kan allt hända. Håller vi oss skadefria och gör en bra grundsäsong kan det räcka långt, säger Jerebko och fortsätter:

– Al är en riktigt bra lagkamrat. Han är en professionell spelare som passar väldigt bra in i laget. Att vi fått in honom är en stor anledning till att jag säger att vi är bättre i år.

Vad måste ni förbättra?

– Jag tycker att vi måste flytta bollen bättre, vi blir lite stillastående ibland. Vi spelar jävligt bra när vi passar bollen och låter den flyta på och inte bryr oss vem som gör poäng. Då är vi väldigt svåra att slå.

Jonas Jerebko.

Tränade med Durant

Jerebko drömmer om att vinna NBA-titeln. Men för att lyckas med det måste Boston slå lag som har betydligt fler stora stjärnor än Celtics.

Inför säsongen blev Kevin Durant klar för redan stjärnspäckade Golden State Warriors som nu har ett riktigt superlag på papperet.

– När man är free agent har alla sitt val att göra och det är inte så mycket att göra om folk vill spela tillsammans.

Känner du att ni har en realistisk chans att slå dem?

– Självklart känner jag det. Det är alltid en chans och allt kan hända i en serie av sju matcher. Vi har slagit både Warriors och Cleveland och alla lag som är favorittippade och det är absolut något vi kan göra i fyra matcher.

Vad är din relation med Durant, för visst har ni en?

– Jag och Kevin tränade med varandra innan vi båda kom in i NBA. Jag var i Washington några somrar innan jag blev draftad. Relationen är alltid bra men vi håller den väl mest professionell nu och säger hej och sådana grejer när vi spelar mot varandra.

Jerebko tackade nej till sommarens EM-kval med landslaget eftersom han just blivit pappa. Sverige missade mästerskapet och nu är frågan om vi får se Jerebko något mer i landslaget.

– Just nu tänker jag inte på landslaget. Det är sista året på kontraktet och vi vill gå till slutspel och spela långt in i juni så landslaget är inte så högt upp på min tankelista om jag ska vara ärlig, säger han.

FAKTA

Jerebko om...

...att hela tiden ha ett tradehot hängande över sig:

” Det är väl som med triss, plötsligt händer det. Det går absolut inte att oroa sig. Jag har samma mentalitet som i Detroit, skulle det hända så händer det. Jag trivs bra i Boston och jag vet att de gillar mig. Men kommer det en bra deal så vet jag att det är jobb och business och då är man redo att packa väskorna.”

...vad han förbättra inför den här säsongen:

”Som jag säger varje år tycker jag att jag har blivit bättre på det mesta. Jag har skjutit mycket i sommar och det är något jag vet kommer att hjälpa mig. Man kan inte lämna mig öppen för jag kommer att sätta mina skott. Jag försöker att jobba på allt under försäsongen och jag känner mig mer komplett som spelare. Ju äldre man blir ju mer lugnar man sig i spelet och läser spelet bättre.”

...kritiken mot att han inte ställt upp i landslaget senaste åren:

”Jag läser inte det där. Ingen kan sätta sig in i min situation. Det är aldrig någon som har spelat som jag gör i NBA så.”