”Idrottare söker kickar”

J-O Waldner om sitt spelmissbruk: Helt fri blir man aldrig

SPORTBLADET

J-O Waldner är den senaste i raden av idrottsstjärnor som erkänt att han är spelmissbrukare.

Han är övertygad att fler kommer följa i hans spår.

- Idrottsmän söker ofta spänning och kickar utanför sporten, säger J-O, 37.

Foto: URBAN ANDERSSON
FÖRLORADE MILJONER J-O Waldner är den senaste idrottsstjärnan som erkänt sitt spelmissbruk. J-O uppskattar att han förlorat fem miljoner kronor de senaste 15-20 åren. Som mest spelade han för upp till 30 000 kronor om dagen.

En lättad Jan-Ove Waldner gav under fredagseftermiddagen tv-intervjuer och poserade för fotografer på Wagnssons Advokatbyrå i en galleria i Arlandastad, norr om Stockholm.

- Det känns skönt att ha tagit det här steget, att gå ut och berätta, säger han till Sportbladet.

För sex månader sedan tog pingisstjärnan, en av Sveriges absolut största idrottsprofiler, hjälp av en terapeut för att komma tillrätta med ett eskalerande spelmissbruk.

J-O uppskattar själv att han spelat bort fem miljoner kronor senaste 15-20 åren. Som mest för 20 000-30 000 kronor om dagen. Mesta av pengarna har han lagt på Svenska Spels "Lången". Men också på travspel och tyska kasinon.

Nu väljer han att gå ut med problemen offentligt. Dels för att hjälpa andra, dels för att sätta en "positiv press" på sig själv.

"Till nytta för andra"

- Nu när alla vet om det, är risken mindre att jag halkar dit. Och kanske kan mina erfarenheter bli till nytta för andra spelmissbrukare, säger han.

Exakt när problemen började har J-O svårt att sätta fingret på. Kanske var han fast redan efter första gången.

- Det var många, många år sedan. Jag spelade på stryktipset för nån 50-lapp. Jag tyckte det var roligt, jag vann en hel del. Med tiden blev det mer och mer spelande. Till slut blev kompisarna oroliga. Och det kostade rätt mycket. Alla förlorar ju på spel. I alla fall 99 procent.

Sista åren hamnade J-O i en snabbt snurrande lånekarusell. Hans företag fick likviditets-problem och skulderna hos olika Svenska Spel-ombud sköt i höjden. Som mest var J-O skyldig ett ombud 127 000 kronor. Bara dagar innan kronofogden stod för dörren lyckades han betala tillbaka pengarna.

Räddningen blev att vänner, framför allt hans bror Kjell-Åke, brydde sig. I början ville J-O inte lyssna, men till slut kunde han inte blunda längre.

Nu går han i samtalsterapi med en av landets mest erfarna terapeuter på området.

- Det var inget lätt beslut men det känns redan bättre. Han som hjälper mig har haft liknande problem och det fungerar bra att prata om det.

Hur ser din ekonomiska situation ut i dagsläget?

- Jag har inte hundra koll på allt, pengar har aldrig varit så viktiga för mig, säger J-O och hänvisar till sin advokat Peter Nilsson på Wagnssons Advokatbyrå:

- Det är problem med likviditeten i J-O Waldner AB. Det mesta ser bra ut på sikt. Men det måste bli ett slut på spelandet, säger Nilsson.

Fick ett återfall

Själv ser J-O positivt på framtiden, trots ett återfall för en månad sedan då han spelade bort 6 000 kronor.

- Det kändes inte bra, jag märkte direkt att jag var inne på fel spår. Men gjort är gjort och min målsättning är att inte spela igen.

Kan du säga säkert att du aldrig mer kommer att spela?

- Nej, det vågar jag inte lova. 100 procent fri blir man aldrig. Men jag är på rätt väg.

"Söker spänning"

Varför blev just du spelmissbrukare?

- (skratt) Säg det? Jag är sportintresserad, har bra koll på idrott och alltid gillat att spela.

Hur mycket betyder spänningen och kicken?

- Mer än pengarna. Även om det är roligt att vinna. Jag tror att många idrottsmän riskerar de här problemen. Vi kan mycket sport och söker spänning och kickar. Även utanför idrotten.

- Jag har läst om Jordan, Owen, Jagr och Challe Berglund. Nu när jag också går ut och berättar kommer säkert fler att följa efter. Jag är inte ensam.

Det är vanligt att en typ av missbruk övergår i ett annat. Är du orolig att få andra problem?

- Nej, det har jag aldrig varit. Det räcker med det här (skratt).

Har missbruket påverkat ditt pingisspelande?

- Någon match kanske man inte varit i 100 procent balans. Pingisen har gjort mycket positivt, när det var tävling kom jag ifrån spelandet.

J-O störs fortfarande av den fotskada han ådrog sig i höstas. Men målet är att spela VM som börjar 19 maj.

- Jag har kontrakt till 2005 och tycker fortfarande pingis är det roligaste som finns. Jag vill tillbaka till världstoppen och satsar stenhårt på VM, säger J-O.

Testa dig själv - är du spelberoende?

Robert Laul