J-O slutar: Min kropp tar stryk

Svenske världsstjärnan lägger av efter VM 2005

SPORTBLADET

En av Sveriges största idrottslegender lägger av.

Jan-Ove Waldner, 37, har bestämt slutpunkten för sin karriär.

- Att sluta efter VM 2005 känns lagom, säger han.

Foto: AP
SISTA SLAGET Jan-Ove Waldner har varit med i världstoppen sedan 1982. Nu tänker bordtennisgeniet från Stockholm sluta. Men först efter VM i Shanghai om två år. "Det blir allt svårare att konkurrera med åren", säger J-O.

Waldners 26 år långa karriär i pingiseliten är på väg mot sitt slut.

- Karriären är på sluttampen. Jag har varit på topp sedan 1982. Det blir svårare och svårare att konkurrera med åren. Man måste ha väldigt bra kondition och fysik för att klara sig. Det går inte att hålla på hur länge som helst, säger han.

Waldner har valt ett passande ställe att avsluta sin karriär. Under VM i kinesiska Shanghai 2005.

- Jag har haft en del bra matcher i Kina så det ska bli roligt att spela där. Till dess hoppas jag att det ska fungera, men det är tveksamt att jag har något sug kvar efter det, säger han.

Bröt foten i fjol

I september förra året föll Waldner och bröt foten så illa att han måste opereras.

Sedan dess har han haft svårt att komma tillbaka.

- Kroppen tar stryk av pingisen. Den tar mer och mer på mig. Jag är stelare än förut och har lite problem med ryggen. Jag vet inte hur länge till jag kan hålla mig skadefri, säger han.

Pingislegenden debuterade i elitserien som tolvåring. 16 år gammal var han i sin första EM-final. Sedan dess har framgången kommit slag i slag.

- Pingisen betyder mycket för mig. Det har den alltid gjort. Jag har vunnit EM, VM och OS som jag har siktat på men jag vill fortfarande ha några medaljer till. Jag kan fortfarande slå dem i toppen, säger J-O.

Nästa mål är VM i Paris i maj. Efter skadan i september blir det en kamp mot tiden.

- Jag har varit borta i fem, sex månader så just nu har jag ett extra sug att spela matcher igen. Men svullnaden måste gå ner så inte skadan riskerar bli permanent. Det har blivit bättre på slutet men chansen är väl 50/50, säger han.

Trots att karriären är på sluttampen vill Waldner inte säga helt adjö till sporten.

Saknar gemenskapen

- Det är svårt att motivera sig för landslaget. Men vem vet, jag kanske fortsätter i någon klubb. Där är det lättare att hänga med nu när jag blir äldre. På något sätt håller jag mig nog kvar. Jag kanske blir tränare, säger han.

- Jag tycker fortfarande att det är otroligt kul. Lika kul som när jag var femton. Gemenskapen, tävlingarna, att resa runt. Jag kommer att sakna det.

Jill Sjölund