Chockbeskedet

Svenska elitseriestjärnan drabbad av dödsviruset: Ett tufft slag för oss

SPORTBLADET

Pingis-Sverige skakas av ett chockbesked.

Elitseriestjärnan Sun Chein Lan, 19, har drabbats av dödsviruset SAL.

Hon ligger isolerad på ett sjukhem i Taiwan.

?E? ¯M?cka börjar SM-finalen i bordtennis mellan Ärtemark och Råå. Men Ärtemark får klara sig utan sin etta.

- Sun är mest deprimerad över att hon inte kan hjälpa oss i laget. Det var pingisen hon tänkte på i första hand trots att hon drabbats av en sådan sjukdom, säger klubbens ledare Kenth-Eric Gustavsson.

Kände sig yr

Den 18 mars åkte Chein Lan till Taiwan för att göra ett högskoleprov. Tre dagar senare blev hon förkyld, fick feber och kände sig yr.

Chein Lan sökte hjälp men läkarna visste inte vad som var fel.

I måndags isolerades hon på ett sjukhem i huvudstaden Taipei. Natten till tisdag kom beskedet att hon har SAL-bakterier.

Läkarna har tagit en lungröntgen för att se om bakterierna äter på lungorna men har ännu inte fått några svar.

- Jag pratade med henne i onsdags och då var hon mycket piggare. Det var skönt att höra. Nu finns det stora utsikter för att hon ska bli bra. Själv är hon inte så orolig utan mest deprimerad över pingisen, säger Gustavsson.

Chein Lan utbildar sig till idrottslärare på universitetet i Taipei. Hon är en av tre studenter som har drabbats av det fruktade dödsviruset. Nu har myndigheterna stängt universitetet.

- Men hon kan också ha smittats på flyget eftersom hon blev sjuk så snart. De mellanlandade i Bangkok, säger Gustavsson.

Högt rankad

I september kom hon till Ärtemarks IF i Bengtsfors. Hon spelar i elitserien och är klubbens högst rankade spelare.

- Det här är ett tufft slag för oss. Men sporten kommer i andra hand nu. Det viktiga är att Sun klarar sig och blir frisk igen, säger Gustavsson.

Finns inget vaccin

Jill Sjölund