Kina för hela slanten

Vann samtliga titlar i SOC

1 av 2 | Foto: SCANPIX
Wang Liqin.
SPORTBLADET

SOC i Malmö blev kinesiska mästerskapen. Finalerna i herr- och damsingel och båda dubblarna, vanns av spelare från Kina.

Kina har tagit täten igen.

Trots att världsettan Ma Lin åkte ut redan i andra omgången, blev det ändå två kineser i finalen, Chen Qi, 19, mot världstvåan Wang Liqin, 25, som vann med 4-2 i set.

- Kina spottar fram nya unga spelare, medan Europa lever på de gamla namnen. Europa måste jobba hårt med att få fram nya spelare, men det kommer att bli stentuffa år innan vi lyckats, säger Sveriges förre förbundskapten Ulf "Tickan" Karlsson.

Damsingeln vanns av världsettan Zhang Yining över Song Ah Sim, Hongkong, med 4-2 i set.

- Om situationen på herrsidan är oroväckande, så är damsidan skräckinjagande, säger Ulf Karlsson måleriskt om den nuvarande situationen.

Talangerna skolas

- Om vi tar damsidan så är det ingen status alls för tjejer i Europa att spela pingis. Det är tvärtom i Asien, där ser de sin chans att komma upp och bli något i samhället genom sporten.

Kina är en annan kultur. Lokalt fångas talangerna upp tidigt och redan i sexårsåldern sker utgallringen. De som klarar granskningen slussas vidare. I yngre tonåren kommer spelarna till stora träningscentran och tas om hand av en stab av tränare och läkare osv.

- Man tappar inte en enda talang. De har en bra organisation, det finns tanke och kontinuitet bakom allt vad de gör.

TT-Sportbladet